Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да запазим газанията свежа през зимата – с този лесен трик

25 декември 2022, 15:39 часа

Влюбени сте в уникалните цветове на газанията? Ние също. Цветето придава акцент и пъстрота на всяка градина. Но вероятно също като нас сте уморени да го засаждате всяка година отново и отново, тъй като не оцелява през зимата на открито. Има решения на този проблем и те са по-простичко, отколкото мислите.

Как да запазим газанията в градината през зимата?

За да не замръзва прелестното цвете през зимата и да му се радвате дълги години, тъй като то по принцип е многогодишно растение, засадете го този път в сандъчета и саксии, които да поставите в градината. Когато застудее, приберете ги в стая или помещение. Може да е изба или гараж, да не се отоплява, но това ще е напълно  достатъчно, за да не замръзне цветето и да му се наслаждавате отново догодина.

5 отровни цветя в дома, които ви разболяват

Вече сте посели газанията директно в градината си? Не обичате пластмасовите сандъци или не може да си позволите допълнителни средства за толкова много големи саксии за всички растения, които отглеждате в градината си? И тук има решение. Когато настъпи зимата и преди да паднат температурите и снеговете, откопайте  растението от градината заедно с пръст около него и го поставете в кофи, легени, стари саксии или в каквито съдове имате. Не пропускайте хранителния субстрат обаче и не пестете от него, ако искате свежи и здрави растения. Идеята на този трик е да приберете в затворено помещение вече посадената в градината газания и да я предпазите от замръзване, за да ви радва отново с цветовете си през пролетта.

Ако пък във вашия край температурите през зимата са поносими и тя е мека, мулчирайте растението. На пазара ще откриете разнообразие от мулчове, които ще го предпазят. Винаги може да си направите и свой. Това в някои райони се оказва напълно достатъчно, за да отговори на въпроса ни как да запазим газанията през зимата.

Как става засаждането на цветя в градината?

Как да гледаме газанията у дома през зимата?

Цветето вече е в контейнери и саксии, но искате да го внесете в дома си? Не бързайте и не го поставяйте от студената градина директно в стаята с печка. Първо нека се климатизира в помещение, което не се отоплява за поне 10-тина дни.

Друг важен момент е светлината. Растението обича слънцето. Намерете му място, което е изпълнено със светлина и от което да се радва на слънчевото греене винаги, когато се покаже огнената топка на небето.

Ако ще прибирате газанията в гаража или мазето, отрежете частта над пръста. Тя няма да оцелее, защото в тези помещения няма светлина, но това не е проблем. Веднага, щом пукне пролетта и преместите растението на светло, то ще тръгне и ще разцъфне в цялата си красота. Важното е, че ще сте го спасили от замръзване, прибирайки го макар в тъмно помещение.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес