Градинар обясни как да засадим малини през есента

26227
Градинар обясни как да засадим малини през есента
Снимка: Pexels

Засаждането на малини през есента може да бъде полезно начинание за всеки домашен градинар. Есента е идеалното време за засаждане на малинови растения, тъй като по-ниските температури и влажната почва създават благоприятна среда за развитие на корените. Независимо дали сте начинаещ или опитен градинар, ето ръководство стъпка по стъпка как да засадите малини през есента.

1. Изберете правилния сорт

Преди да започнете, вземете решение за сорта малини, който е подходящ за вашия климат и лични предпочитания. Често срещаните сортове включват червени, жълти и черни малини. Уверете се, че избраният сорт е добре пригоден за вашия регион, за да си осигурите здрава реколта.

2. Изберете подходящо място

Малините виреят добре на пълно слънце, затова изберете място в градината, което получава поне 6-8 часа пряка слънчева светлина на ден. Добре дренираната почва е от съществено значение, за да се предотврати преовлажняване на корените, тъй като малините са податливи на кореново гниене. Проверете рН на почвата, като се стремите към леко кисел до неутрален диапазон (рН 6,0-6,5).

Сортовете малини, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имате в градината си

3. Подгответе почвата

През седмиците преди засаждането добавете в почвата органични вещества, като компост или добре изгнил оборски тор. Това ще подобри плодородието и дренажа на почвата, като осигури здрава основа за малиновите растения.

4. Засаждане на малинови тръстики

Засадете малиновите пръчки на редове с разстояние около 2-3 фута между всеки ред и 2-3 фута между всяко растение в реда. Изкопайте дупки, които са достатъчно дълбоки, за да поберат кореновата система, и достатъчно широки, за да се разпространят удобно корените. Поставете пръчките на същата дълбочина, на която са растяли в контейнерите в разсадника.

5. Поливане

След засаждането полейте малините добре, за да утаите почвата и да премахнете въздушните джобове около корените. Продължавайте да ги поливате редовно, като следите почвата да е постоянно влажна, но не и преовлажнена.

6. Мулчиране и наторяване

Добавете слой мулч около растенията, за да запазите влагата в почвата и да ограничите плевелите. С настъпването на есента помислете за добавяне на балансиран тор, който да подпомогне развитието на корените.

Градинарите съветват: Наторяване на МАЛИНИ

7. Подрязване и поддръжка

По време на есенното засаждане можете да подрежете стъблата на около 4-6 инча над земята. Това ще насърчи силния растеж през следващата пролет. Отстранете всички мъртви или болни пръчки, за да поддържате малиновото си растение здраво.

8. Защита от вредители

Предпазвайте се от често срещани вредители като акари, японски бръмбари и малинов бръмбар. Наблюдавайте редовно растенията си и вземете подходящи мерки за защитата им.

9. Защита през зимата

Малините са издръжливи, но е добре да ги предпазите от екстремните зимни температури, като ги мулчирате допълнително със слама или листа. Това ще помогне за изолиране на корените и ще намали риска от нараняване от студ.

Предимството на засаждането на малини през есента е, че растенията могат да създадат силна коренова система преди началото на вегетационния период. Като следвате тези стъпки и полагате подходящи грижи, можете да очаквате богата реколта от вкусни домашни малини през следващата година. С малко търпение и усилия вашата малинова градина може да се превърне в ценно допълнение към вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com