Градинарство без вода: Как да се справяме в суша

9559
Градинарство без вода: Как да се справяме в суша
Снимка: iStock

Пестенето на вода не е само въпрос на намаляване на сметките за комунални услуги, но се е превърнало във въпрос на спешност и необходимост. Ако знаете как да градинарствате в условията на суша, това ще предпази съществуващите ви растения и може да ви помогне да отглеждате хранителни култури в условия на ниска влажност. Използването на съвети за градинарство в условията на суша е социално и екологично отговорна тактика и чудесен опит за учене, тъй като светът ни се променя.

Още: Прости съвети за прекрасна цветна градина

Как да градинарстваме при суша

Една от основните нужди на растенията е водата. Тази нужда може да бъде трудно да се задоволи, когато градинарството се извършва в условия на суша. При недостиг на вода растенията изпитват стрес, увеличават активността на вредителите и не могат да се развиват добре. Ето защо засаждането на растения, устойчиви на засушаване, и използването на доказани техники за управление на водата са важни за съвременния озеленител. Безсмисленият подход обхваща културни и селекционни фактори, за да се сведе до минимум стресът за растенията и все пак да се създаде красив ландшафт. Първият начин за управление на градината в условията на суша е да се изберат подходящи растителни екземпляри. Използвайте местни растения, които са познати на вашите условия, и растения, които се справят добре в почви с ниска влажност. Засаждането на устойчиви на засушаване растения не само свежда до минимум използването на вода, но тези видове обикновено са издръжливи на високи температури и на почви с ниско плодородие. Някои варианти могат да включват многогодишни растения като:

  • Левизия
  • Седум
  • Лавандула
  • Лофант
  • Пенстемони
  • Трицветна теменуга

Вечнозеленият избор за паравани и живи плетове може да включва растения като:

  • Нандина
  • Растение Койот
  • кипарис Текате
  • Орегонско грозде

Засаждането на устойчиви на засушаване растения е само първата стъпка в градината с ниско съдържание на влага, но със сигурност е една от най-важните.

Съвети за градинарство в условията на суша

Подходящата почва е от решаващо значение за градинарството без вода. Почвата с много органични вещества задържа влагата по-добре от песъчливите, порести почви или глинестите почви, които позволяват на малка част от водата да проникне до корените на растенията. Моментът на засаждане също играе важна роля. Избягвайте да засаждате растения през лятото, когато осигуряването на достатъчно влага за образуване на корените може да бъде трудно. Засаждайте през дъждовния сезон, за да се възползвате от безплатната вода и да дадете възможност на растенията да се адаптират. Установените растения се нуждаят от по-малко вода, тъй като са имали възможност да развият голяма коренова база и конусни корени, ако е необходимо. Това позволява на растението по-ефективно да събира влага. Времето на деня за засаждане също е важно. Не засаждайте през горещите часове на деня, а изчакайте до вечерта или засадете рано сутринта. Можете да имате богата реколта и красиви цветя дори в условия на суша, ако изберете правилните растения и спазвате някои правила за използване на водата.

  • Първо нанесете дебел слой мулч около всичките си растения. Това ще запази влагата, ще помогне за предотвратяване на плевели и постепенно ще подхрани корените.
  • Когато поливате, поливайте дълбоко, за да насърчите здрава коренова система. Поливайте рано сутрин или вечер, когато слънчевите лъчи нямат възможност да изпарят водата, преди да достигне до корените на растението.

Още: За бърз растеж на цветята – ето какво да им дадем

  • Дръжте плевелите далеч от градината. Една от най-ефективните системи за пестене на вода е капковата. Те са лесни за инсталиране и позволяват само на растението да получава вода точно в зоната на корените. Използвайте дървесни пръстени около дървета и по-големи растения.

Градинарството без вода или при минимални условия може да бъде предизвикателство. С няколко от тези прости съвети обаче все още можете да имате красивата градина на мечтите си без безотговорни отпадъци и високи сметки за комунални услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com