За бърз растеж на цветята – ето какво да им дадем

43890
За бърз растеж на цветята – ето какво да им дадем
Снимка: iStock

Първите слънчеви лъчи, напомнящи за пролетта, хубавото време, позволяващо работа на открито, са идеален момент за собствениците на дворчета с градинки да ги почистят и подготвят за първите ароматни цветя. Март и април са месеците, през които трябва да се погрижим за цветните лехи, ако искаме да ни радват с пъстрата си красота и благоуханните нотки във въздуха през лятото. Моментът е подходящ не само за подготовка на почвата и градините, но и за повишаване на знанията и информираността по най-важните теми, свързани с грижа за цветята – торене, поливане, осигуряване на бърз растеж и предпазване от неприятели, както и за избор на нови видове, които да ви радват тази година в градината и за запознаване със специфичните изисквания и предпочитания на цветята, които вече отглеждате.

Какво да направим за бърз растеж на цветята?

Любимите ви цветя растат по-бавно, от очакваното и се притеснявате дали се развиват правилно? Цветята са живи същества и с правилните грижи ще ви зарадват с бърз растеж и обилен цъфтеж, но трябва да знаете какво да направите за тях, за да подпомогнете развитието им. Градинарите с опит споделят своите трикове за насърчаване на растежа на растенията, като повечето от тях са по-лесни, отколкото очаквате, а други не изискват средства или много време. Лесни и приложими в дома и в градината в двора, тези трикове са всичко, от което се нуждаете, за бърз растеж на цветята.

Още: Какви цветя са подходящи за засаждане този месец?

1. Базови нужди – светлина, вода, подхранване, но колко и как?

-  Светлина

Растенията ви може да обичат слънце, но може и да предпочитат сенчести места. Не знаете какво предпочитат? Наблюдавайте ги. Ако растат на височина, когато са на сянка, но не изглеждат развити и богати, преместете ги на място, където слънчевите лъчи да галят листата им. Скоро ще забележите поява на нови листа и пъпки, което е и вашето желание. Сред признаците, по които да познаете, че светлината не е достатъчна за цветята ви са и прорастване на цветето към източника на светлина, пъстри листа, които се оцветяват в плътен цвят, или ярко оцветено растение, което придобива мътен цвят. Ако пък цветето вехне, въпреки водата, която получава, ако забележите изсъхване на листата или пожълтяването им, както и покриването им с кафяви петна, то слънцето вреди на цветята ви и трябва да им потърсите по-сенчесто място.

- Вода

Още: Цветята, които трябва да подрежете през март

Тук универсално правило няма, трябва да проучите колко вода и как я предпочитат вашите цветя, защото иначе съществуват риск от преполиване, което да доведе до загниване, или от умиране на цветето от жажда.

- Хранителни вещества

За стайните растения се предлага течна тор, универсална, с която няма да се чудите каква да изберете за всяко цвете.

2. Трикове за по-бърз растеж на цветята – какво да им дадете

Още: Бакпулвер за цветя – ето кога е задължителен за тях

  • Може да увеличите азота в почвата и да подхраните цветята, помагайки им да растат по-бързо с утайката от сутрешното си кафе – лесно и приятно решение, което не изисква средства. Използвайте я в компоста или директно наторете с нея.
  • Не изхвърляйте корите от изядените банани. Те са богати на минерали, витамини и калий, който е от ключово значение за растежа и развитието на растенията ви. Добавете малко парче кора от банан във всяка дупка в почвата, в която ще поставите растение, и се насладете на резултата.
  • Почерпете цветята си с… газирана вода. Обикновената газирана вода е богата на фосфор, калий, водород, кислород, калций, магнезий, въглерод, натрий и сяра, като те осигуряват на вашите растения хранителен тласък и им помагат да растат по-бързо.
  • С употребата на английска сол може да постигнете завиден цъфтеж. Тя съдържа магнезий и сяра, като магнезият помага на растенията да приемат хранителни вещества и да произвеждат хлорофил и ускорява растежа и цъфтежа, а сярата е необходима за здравето на цветята.

Оптимална грижа

И все пак имайте предвид, че всяко растение има своите индивидуални нужди, за да расте до пълния си потенциал и че оптималните грижи изискват да ги съобразите с вида на цветята, които отглеждате. Ако разнообразието им е голямо, това може да се окаже трудно или неприложимо особено ако градинарството ви е само хоби и сте затрупани от ежедневни задачи, оставящи ви малко време за градината. Именно затова са и общите съвети за грижа за растенията и за бърз растеж на цветята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com