Хитри начини за борба с плевелите в градината

6367
Хитри начини за борба с плевелите в градината
Снимка: iStock

Нищо не съсипва вашата градина или двор така, както плевелите, тези неканени гости, които ограбват вашите растения от пространство и хранителни вещества. Така че убийте тези най-отвратителни плевели, но без вредни химикали, които могат да ви навредят.

Кой казва, че имате нужда от стандартни инструменти за плевене, за да унищожите плевелите ?

Ето седем начина да убиете плевелите с оръжия, които вече имате в дома си.

1. Вестник

Килим от вестник, който блокира достъпа на слънчева светлина и кислород до почвата, ще задуши вече поникналите плевели и ще попречи на нови да растат. Хвърлете вестник на пластове от 10 листа, намокрете го, за да го задържите, и покрийте с инч или два мулч. Ако плевелите започнат да растат в мулча, добавете още слоеве, като направите лазаня от мулч-вестник, който в крайна сметка ще се разложи и ще подхрани почвата.

2. Стари завеси за душ и мостри на килими

Разпръскването на тези безполезни предмети по градинските пътеки или между редовете ще предпази плевелите от показване на нежеланите им глави. Покрийте с мулч.

10 начина да се отървете от плевелите в градината

3. Царевично глутеново брашно

Този страничен продукт от царевица спира семената да се превърнат в плевели. Тъй като брашното ще предотврати покълването, разпръснете го около установените растения. След прибиране на реколтата разпръснете брашното, за да предотвратите плевелите в края на сезона.

4. Оцет

Оцетната киселина в 5% оцет е десикант, който изсмуква живота от листата на растенията. Той е най-разрушителен за млади растения с незрели корени, въпреки че просто се търкаля от плевелите с восъчни листа, като пенилист или бодил. Уверете се, че покривате желаните предмети преди пръскане, защото оцетът е убиец с равни възможности. Поддържайте спрея си в целта, като премахнете дъното от 2-литрова пластмасова бутилка за сода и я поставите върху плевела. Напръскайте оцет в гърлото на бутилката, което ще го предпази от пръскане върху вашите зеленчуци.

Без повече плевели в градината! Отървете се от тях мигновено

5. Водка

Не знам дали водката кара плевелите да падат мъртви или пияни, но 1 унция, смесена с 2 чаши вода и няколко капки препарат за съдове, ще изсуши плевелите, които живеят на слънце. Не действа толкова добре на сенколюбивите плевели. Защитете желаните, защото водката също ще ги изсуши и тях.

6. Сапун

Маслото в сапуна може да разруши восъчните или космати повърхности на плевелите, което ги прави уязвими за десиканти. Затова добавете няколко капки течен препарат за съдове към спрейове с оцет или водка, за да запазите разтвора върху листата. Сапунът също прави листата блестящи, което ще ви помогне да следите какво сте напръскали.

7. Вряща вода

След като си направите чаша чай, изнесете чайника навън и изсипете вряла вода върху плевелите, които ще изгорят. Това е особено добър начин за унищожаване на плевелите по алеите и пътеките, тъй като врящата вода може да изтече от непроницаеми повърхности и да се охлади, преди да достигне граничните растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com