Изберете едно от тези растения, ако стаята ви е тъмна

21798
Изберете едно от тези растения, ако стаята ви е тъмна
Снимка: iStock

Ако жилището ни не е с южно изложение, има вероятност някоя от стаите в него да бъде по-тъмна. Но това не бива да бъде причина да се лишаваме от полезното влияние на стайните растения. Те пречистват въздуха у дома и освен това, ни носят успокоение и душевна наслада. Затова вижте кои са 10-те най-издръжливи стайни растения, които виреят чудесно в по-тъмна стая и изберете кои от тях да си отглеждате у дома.

Аглаонема

Англоанемата е известна още и като "китайско вечнозелено". То е едно от най-популярните стайни декоративни растения с множество цветови вариации - от тъмнозелено до сребристо, някои дори с червени нотки.

Англаонемата обича топъл и влажен въздух, така че трябва често да я пръскате. Може да живее на съвсем тъмно място, само че листата й ще загубят пъстрата си декорация и ще станат чисто зелени.

Аспидистра (семейно щастие)

Аспидистрата е едно от най-издръжливите стайни растения. Тя не се страхува от замърсяване на въздуха или липса на светлина, а напротив - прякото слънце може да изгори листата му.

Асплениум

Като истински представител на семейство папрати, това растение обича сянка и влажен въздух. Дръжте го далеч от радиатор или пряка слънчева светлина. Листата на това тропическо растение са зелени и много красиви.

Гелксина (солейролия)

Гелксината е издръжливо и изящно растение, което е подходящо за висяща саксия. Отглеждат се на не много осветено място. От вас се изисква само често да я поливате и пръскате с вода. Освен това растението почиства отлично въздуха в стаята, която го поставите.

Сансевиерия

Сенсевиерията расте достатъчно добре както на слънце, така и на сянка. Единственото, което трябва да спазвате, е да не преполивате почвата й. Растението съхранява водни запаси в листата си. През зимата дори може да забравите за поливането. Листата на цветето придобиват по-наситен зелен цвят, ако се отглежда на светло. Не трябва да стои продължително време на светлина, тъй като могат да прегорят листата му. Цветчетата на цъфналата сансевиера са малки и бяло-зелени на цвят.

Сциндапсус

Това растение може да расте и на пълна сянка, но листата му ще бъдат по-бледи. Сциндапсусът не понася течение, сух въздух и пряка слънчева светлина. През студените зимни месеци трябва да му осигурите повече светлина, поставяйки го до прозорец. Поливайте го често, за да не пресъхва почвата му, но не прекалявайте, тъй като то не обича многото влага.

Пълзящ филодендрон

Пълзящият филодендрон е непретенциозно тропическо растение, което спокойно расте на сянка. Обича единствено влажен въздух. Почвата трябва да бъде влажна, като през зимата трябва да не допускате пресъхване. Прекаленото поливане ще доведе до пожълтяване на долните листа на растението.

Шарена драцена

Цветята ви са започнали да загиват? Сложете тази тор и ще се съживят

Повечето хора знаят, че консумацията на яйца носи много ползи за здравето на човешкия организъм. Но дали това се отнася и за техните че...

Шарената драцена се отглежда лесно при засенчване, небрежни грижи и ниски температури през зимата (дори под 10 ºC). Най-добре я поставете до източен или западен прозорец. Почвата трябва да е богата, а поливането умерено.

Папрат

Има хиляди видове папрати, които са подходящи и лесни за отглеждане. Те са тропически растения, готови да останат на сянка, но не и на сух въздух. Уверявайте се, че почвата им е винаги влажна, както и въздухът в стаята, която ги отглеждате. Виреят в температурния диапазон от 15 до 21 градуса. Внимавайте да не пречупите листата на папратите, тъй като са много крехки. Премахвайте повредените листа, за да пораснат нови.

Бръшлян

Бръшлянът е много популярно пълзящо растение, което покрива големи сенчести площи. Неговите подвидове са разнообразни, като могат да бъдат както пъстри с жълто, червено и бяло, така и чисто зелени. Въздухът в стаята трябва да бъде влажен, а температурата до 15 градуса. Лятото бръшлянът има нужда от индиректна слънчева светлина и повече вода, а зимата да бъде на добре осветено място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com