Как да отгледате мандариново дърво у дома?

5282
Как да отгледате мандариново дърво у дома?
Снимка: iStock/Guliver

Вечнозеленото мандариново дърво ще дава приятни емоции и плодова реколта през цялата година. Грижата за него у дома не е толкова трудна, но е необходимо да се спазват някои условия.

Дърво от семе

Можете да отгледате мандариново дърво от семената на узрял плод. Когато се извади от пулпата, трябва да се увие в марля или плат и постоянно да се навлажнява с вода. Семето ще набъбне и ще поникне кълн. След това е необходимо да го засадите в почвата. Алтернативно, поставете семето на мандарината в средния слой хидрогел и изчакайте да се появи кълн.

Къде да засадите дръвчето?

Избирайки място за мандариново дръвче, трябва да се вземе предвид, че то трябва да е добре осветено. Мандарината обича светлината в големи количества. В много горещ ден е добре все пак да засенчите растението, за да избегнете изгаряния на листата.

Стайното дръвче е най-добре да се засади в дървена вана или ваза от естествени материали. Най-добре е да се постави на южни, югозападни и югоизточни прозорци. През зимата е най-добре да не отваряте прозореца за дълго време. С настъпването на пролетта растението може да се изнесе на балкона. През горещия сезон можете да създадете прибираща се тента за засенчване.

Как да се сдобиете с мандариново дърво

Отглеждането на мандарини трудно. То не трябва да се полива с обикновена вода. Водата за поливане трябва да се затопля, ако е хладна.

През зимата е достатъчно да се полива 2 пъти седмично. По-добре е да съставите график за поливане, за да не се прекалява с него. През лятото обаче е най-добре да го правите по няколко пъти на ден. В горещините го правете внимателно, така че водата да не попадне върху листата. Листата, които са навлажнени в жегата, могат да изгорят.

Лесно можете да си отглеждате мандарини у дома

Отглеждане и торене

Изборът на тор за мандариновото дърво е най-добре да бъде направен в полза на органични и минерални комплексни продукти. Това може да бъде както скъп цитрусов тор, така и обикновена каша от кравешки тор.

Преди внасянето на тора в почвата е необходимо тя да се напои обилно. Торенето трябва да се извършва през лятото, но през зимата е по-добре да се спре.

Стайното растение не трябва да се държи в една саксия. Резервоарът трябва да се сменя, когато мандарината расте. Ако растението е принудено да остане в една и съща саксия в продължение на няколко години, по-добре е да се увеличи подхранването. Тъй като домашните мандарини могат да дават и плодове, много е важно да се следи за наторяването на почвата.

Прищипване и подрязване

Умелото прищипване води до силно разклоняване на дървото и увеличава плододаването. То трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят клоните. Върховете на младите леторасти трябва да се прищипват. По-добре е да се отрежат излишните и отслабените клони.

Резници

Размножаването на дървото се извършва чрез семена, чрез резници, въздушни клони, чрез присаждане. Всеки метод е подходящ за различни дървета. По-старите дървета с добре оформени клони са подходящи за размножаване чрез присаждане. Само някои сортове мандаринови дървета се размножават чрез резници.

Засаждането на семена е успешно, но по този начин трябва да се чака дълго време за плод. Плододаването се ускорява при присадените растения.

Преди присаждането на дървота е много важно да се ускори движението на соковете. Това се прави чрез обилно поливане. Непосредствено преди присаждането е необходимо да се провери как кората се отделя от ствола. Необходимо е да се направи разрез точно над мястото на бъдещото присаждане и да се опитате да огънете слоя кора много внимателно.

На клонката, която ще се присажда към подложката, е необходимо да се отстранят всички листа и да се оставят само дръжките. Това се прави, за да не се изпарява влагата. Мястото за присаждане е добре да се избере на 5-10 см от земята. Кората в тази област трябва да е гладка, без пъпки или бодли. След това с леки и внимателни движения направете напречен разрез на това разстояние и още един перпендикулярен на него, като от центъра на разреза се спускате с 3 см надолу.

Как се отглежда мандарина в саксия?

Направените разрези в кората трябва да се вдигнат с костната част на ножа и да се повдигнат. След това е необходимо да върнете всичко, с изключение на горния край, на първоначалното му място. След това бързо извадете подготвената пъпка от летораста и поставете ухото в Т-образния разрез, направен на летораста. Изолационната лента трябва да се увие около мястото на присаждане и да се отстрани, когато пъпката се вкорени.

Присадено, а след това какво?

Ако присаждането е било успешно, след 3 седмици дръжката трябва да пожълтее и да падне. Когато тя изсъхне, но остане на мястото си, това е знак, че процедурата трябва да се повтори.

Тридесет дни след успешното присаждане върховата част на подложката трябва да се отреже. Изолиращата превръзка трябва да се отстрани предварително. Този процес се извършва на два етапа. Първият път - на 10 cm над окото, а вторият път, когато то поникне, - на разстоянието на шипа нагоре от него.

Пресаждане на дърветата

Младите мандаринови дръвчета е най-добре да се пресаждат всяка година. Ако кореновата система не е оплела земната буца, те могат да бъдат оставени в първоначалната почва. Но е важно да се сменят горните и дренажните слоеве. Дърветата, които дават плодове, е по-добре да се пресаждат веднъж на две или три години.

Обърнете внимание на дренажа

Почвата, в която расте мандариновото дърво, трябва да е добре дренирана. В новата ваза кореновата шийка на мандариновото дърво трябва да е на първоначалното ниво. Най-добре е да оставите почвата непокътната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com