Как да поливаме стайните растения през зимата

5757
Как да поливаме стайните растения през зимата
Снимка: iStock

С навлизането в мрачните месеци, грижата за стайните растения е особено важна, тъй като някои растения не изискват внимание, а други се нуждаят от допълнителни грижи, за да оцелеят. Стайните растения, които се нуждаят от влажност, могат да бъдат особено затруднени през зимните месеци, тъй като въздухът е сух и горещ поради централното отопление. 

След такова подхранване, стайните растения растат като луди

1. НАМАЛЕТЕ ПОЛИВАНЕТО

Прекомерното поливане е един от най-големите убийци на стайните растения през зимата. Прекалено многото вода може да доведе до загниване на корените и липса на кислород в корените. Ако се съмнявате, забийте пръст или молив в горните два сантиметра от почвата. Ако тя все още е влажна, не е необходимо да поливате.

2. АКО КОМПОСТЪТ Е СУХ ИЗВЪН ГОРНИЯ СЛОЙ, ПОЛЕЙТЕ ГО ДОБРЕ

Експертите предупреждават, че по това време на годината не трябва да се използва вода направо от студения кран. Те обясниха: "Не използвайте вода направо от чешмата, тъй като през зимните месеци тя може да стане твърде студена и да предизвика шок в кореновата система. Вместо това използвайте хладка вода, като я оставите да достигне стайна температура, преди да полеете растенията си.“

Tри основни правила за грижа за стайните растения през студения сезон

3. ИЗБЯГВАЙТЕ ТОПЛИНАТА И ТЕЧЕНИЕТО

През зимните месеци нормалното положение на растението може да се окаже стресираща среда, тъй като то трябва да се бори с топлината от радиаторите и с течението от прозорците. По принцип растенията не обичат да им е прекалено топло или студено, затова е най-добре да ги преместите далеч от силна топлина или студ. Това означава, че може да се наложи стайните растения да бъдат преместени на по-централно място в стаята или да бъдат издигнати на по-високо място, далеч от течение или силна топлина. Докато температурата е нормална, без драстични промени, стайните растения ще се развиват добре и ще бъдат щастливи. Важно е обаче да се отбележи, че предпочитаната от растенията среда зависи от вида на стайното растение. Не забравяйте, че отоплението също така изсушава въздуха в домовете ни доста драстично, което може да доведе до чупливи и сухи листа, така че инвестирайте в овлажнител или поставете растенията си до поднос с камъчета в плитък слой вода, за да увеличите влажността. Не забравяйте също така да ги пръскате редовно.

Незабавно изхвърлете това цвете от дома си

4. ДОСТЪП ДО СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Слънчевата светлина е жизненоважна за поддържането на растенията живи, но през зимните месеци тя често е в недостиг. Собствениците на стайни растения може да се наложи да променят местоположението им, за да им осигурят достатъчно светлина. Прозорците със западно или южно изложение обикновено получават най-много слънчева светлина през зимата, а зимните градини и веранди също са добър вариант, но само ако температурата не се понижава прекалено много през нощта.

ПОДДРЪЖКА

Въпреки че през зимата растенията не пускат нови листа, общата поддръжка трябва да продължи. Отстранявайте праха от листата, за да увеличите максимално достъпа на светлина до растението и да насърчите растежа му. Растенията с големи гумени листа като монстера трябва редовно да почистват листата си от прах с влажна кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко често трябва да се поливат ягодите?

Лунен календар за градинари от 27 май до 2 юни 2024

Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

Засадете тези растения до доматите и вредителите ще изчезнат

С какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги запазим?

Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта

Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

Бели петна по листата на краставиците - какво да правим

Дворът ще се изпълни с цветя: 5 начина за съживяване на розите след зимуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com