Как да се грижим за орхидея, която е спряла да цъфти

1114
Как да се грижим за орхидея, която е спряла да цъфти
Снимка: iStock

Орхидеята е едно от най-популярните и обичаните цветя сред всички домакини. Въпреки че е капризно и крехко цвете, тя могат да ви радва дълго време с красивия си и пищен цъфтеж.

 

Но какво да направите, ако растението е спряло да цъфти? Това не означава, че трябва да спрете да се грижите за него. Не е нужно да бързате да отрежете цветоноса, тъй като той може да даде нови пъпки.

 

Грижа за орхидеята, която е спряла да цъфти

 

Времето, в което цветето е спряло да цъфти, се счита за идеално за презасаждането му. В същото време не забравяйте за торовете. Между цъфтежа орхидеите трябва да се подхранват с продукти с повишено съдържание на азот, а след това с разтвори с фосфор и калий, които ще стимулират нов цъфтеж.

 

Най-добрият период за торене с азотни торове е пролетта. Спазвайки стриктно дозировката (съгласно инструкциите), пригответе разтвор и внимателно напръскайте листата. По правило процедурата се повтаря след 2-3 седмици. Запомнете, че това цвете е много чувствително към излишния тор. Дори леко превишаване на дозата може да доведе до смъртта му.

 

През зимните месеци, когато светлинният ден е много кратък и температурата е ниска, орхидеята се подхранва не повече от веднъж месечно. Това е период на покой, така че честото, обилно торене ще активира растежа на растението и ще наруши процеса на образуване на цветни пъпки. Периодът на покой на цветето може да бъде съкратен чрез осигуряване на осветление.

 

Когато цъфти и образува листа, растението трябва да се подхранва поне веднъж на всеки 7-10 дни, като се редуват кореново подхранване с листно пръскане. Възрастните растения се подхранват не повече от 2 пъти месечно.

 

По правило с настъпването на есента растежът на стайните растения се забавя. Същевременно броят на подхранванията се намалява до веднъж месечно. Торове, съдържащи азот, са нежелателни през този период, по-добре е да се даде предпочитание на сложни торове.

 

За стимулиране на цъфтежа може да се приложи и домашен тор, приготвен от люспи от лук. Той съдържа калий и микроелементи, така необходими за образуването на дългоочаквани цветни стъбла и дългосрочен цъфтеж. В допълнение, инфузията има дезинфекциращ ефект. Разтворът първо се разрежда с чиста вода до светлокафяв цвят и се използва както за поливане на коренището, така и за пръскане на листата. Приготвя се като 1 чаша лучени люспи се залеят с 1 л вряла вода. Разтворът се настоява няколко часа, прецежда се и се разрежда с вода в съотношение 1:2.

 

Можете да направите топъл душ на цветето, за да стимулирате растежа и да подобрите състоянието му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com