Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

27249
Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?
Снимка: iStock

Можете да се отървете от неканените гости лесно и без никакви химикали.

Мравките са полезни насекоми, но понякога присъствието им в градината може да се превърне в проблем. Те могат да повредят растенията, да съсипят градината ви и дори да влязат в дома ви. Има много начини за борба с тях, включително използване на химикали, капани и естествени репеленти. Един такъв естествен репелент е слънчогледовото масло.

Ефективното естествено средство за отблъскване на мравките

Олио против мравки в градината

"Слънчогледовото масло съдържа вещества, които отблъскват мравките. То действа като бариера, предотвратявайки достъпа на насекомите до растенията и местата, където обикновено изграждат гнезда. Освен това слънчогледовото масло обезводнява мравките“, коментира ентомологът и специалист по растителна защита Алексей Скоробогатов.

Растителното масло също се бори доста ефективно с листните въшки, тъй като прави листата „безвкусни“. Кърлежите избягват контакт с масло, защото може да раздразни кожата им. И белокрилките се страхуват от този продукт, защото намалява способността им да се хранят и да се размножават.

За да използвате слънчогледово масло срещу мравки, трябва да напръскате маслото около растения, дървета, храсти и други места, където забележите тяхната активност. Уверете се, че маслото покрива всички повърхности, за да създадете ефективна бариера. Можете също така да смесите слънчогледово масло с вода и да излеете този разтвор върху мравуняка. Това ще помогне за унищожаването на насекомите в гнездото.

За да защитите дърветата, е необходимо да увиете основата на ствола им и големите клони с кърпа, напоена с растително масло. Когато изсъхне, трябва само да намаслите отново тъканта.

Важно е да запомните, че слънчогледовото масло може да бъде вредно за някои видове растения и животни, така че не забравяйте да тествате ефектите върху малка площ, преди да го използвате.

Други методи за борба с мравките

Едно от старите средства срещу мравки е пшеничният или царевичен грис. Действа като експлозивна граната, защото се увеличава по размер, след като бъде погълнат от насекомо. За да се подобри привлекателността на такава стръв, тя може да се смеси с пудра захар.

Някои градинар използват отровни примамки за борба с този вредител.

За приготвяне на отровни примамки захарта, медът или конфитюрът се смесват с боракс или мая. Сместа се оставя до мравуняка или на пътеки на насекомите и след известно време те умират.

Борбата с мравките не е лесна задача и невинаги е успешна. Но все пак не трябва да се отказвате. Търпението и последователните действия ще ви помогнат да се справите с много проблеми в градината ви, включително и с мравки.

Как да се отървете от мравките в къщата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко често трябва да поливате краставиците и с какво да ги подхранвате?

При поливане на безколови домати – какви особености има?

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com