Как да се погрижим за стайните растения преди есента?

3654
Как да се погрижим за стайните растения преди есента?
Снимка: iStock

За растенията пролетта и лятото са кошер от активност; може да има повторно засаждане, торене и много нов растеж. Такива големи промени се балансират с настъпването на по-хладните сезони, започвайки с есента. Сега нашите растения започват да забавят растежа си, загнездвайки се за предстоящия спокоен латентен период, докато ние преживяваме по-тъмни, по-къси дни и по-ниски температури. Тук разделяме нашите най-добри съвети за грижа в пет прости стъпки, за да помогнете на вашите растения да процъфтяват през този период.

1. Намалете поливането

С навлизането в есента и температурата се понижава, нуждите на вашите растения от поливане също намаляват. Водата ще се изпарява по-бавно от почвата им, отколкото през по-топлите месеци, така че обърнете внимание колко бързо я използват и коригирайте графика си за поливане, ако е необходимо. Това не означава, че растенията се нуждаят от по-малко вода всеки ден, просто че обичайните ви сесии за поливане ще бъдат по-рядко. Като общо ръководство изчакайте горните 3 см от сместа за саксии да изсъхнат, преди да поливате отново. (Разбира се, всички растения имат различни нужди, така че проучете какво изисква вашето растение). Ако почвата остане влажна твърде дълго, тя също може да бъде идеалното място за размножаване на гъбични комари; често срещан вредител, който може да започне да надига грозната си глава през по-хладните месеци.

2. Погрижете се за тора

Органичният тор е чудесен за попълване на хранителните вещества на растението, но това се прави най-добре през пролетта/лятото, когато растението е във фаза на растеж. Когато растението е в латентно състояние, особено през зимата, торът може лесно да изгори корените. Ако искате да бъдете предпазливи през есента, опитайте да разредите разтвора на тора и вижте как вашето растение реагира.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

3. Промяна на светлината и температурата

Тъй като дните се изместват, стават по-къси, по-тъмни и по-хладни, си струва да обърнем внимание как това се отразява на светлината и температурата в нашия дом. Растенията не обичат драматичните промени в температурата, така че имайте това предвид и ги отдалечете от прозорците и вратите с течения. Също така помислете за преместване на някои растения, за да могат да улавят малко повече слънчеви лъчи или да имат по-светла перспектива. Не забравяйте да проверявате ел.уреди и камините – трябва ли да преместите растение, за да избегнете увреждането му от топлината? Отоплителните уреди и камините могат да унищожат някои растения, изсушавайки листата им и покафенявайки краищата. За да преодолеете това, увеличете влажността, като оросявате растенията си на всеки няколко дни.

4. Не пресаждайте растението си

Ако сте пропуснали възможността да пресадите растението си в саксия през пролетта, най-добре е да останете спокойни, да бъдете търпеливи и да оставите работата до следващата пролет – тъй като това е идеалното време за това. Повторното засаждане може да бъде голяма промяна за нашите растения и това е задача, която е най-добре да се изпълни по време на периода на растеж, когато растението може уверено да расте в новия си дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com