Как да си отгледаме коледниче вкъщи

102793
Как да си отгледаме коледниче вкъщи
Снимка: Muecke / Pixabay

Коледничето е красиво стайно растение, което има нежни цветове и хората с тях. Можете да го срещнете и като коледарче, тъй като цъфти по Коледа. То идва у дома, за да пробуди най-доброто в хората и да зарадва семейството ви. Всъщност, това прави и празника, нали? А според народните вярвания коледничето пази дома от скандали, разпри и всички онези негативни неща, които спохождат семействата.

Никой не може да разбере точно как растението знае кога е Коледа, но е факт, че е уцелва точно момента. Също така, може лесно да се гледа, тъй като е вид кактус, но все пак има и своите особености. Разбира се, за разлика от обичайните представители, този кактус е доста приятен на външен вид и няма бодли, а само красиви цветове.

Как да накарате теменужката да цъфти обилно

Видовото разнообразие на цъфтеж на теменужката привлича производителите на цветя, особено след като това растение е възможно най-непрет...

Коледничето идва от влажните тропически гори и пази спомена си за тях. Съответно периодът на цъфтеж съвпада с нашата зима и виждаме как цветето цъфти посред снеговете. Това може и да обясни фактът, че когато е прекалено студено, то просто не цъфти. Ако го имате в дома си и искате да цъфне навреме, то го дръжте на стайна температура с отопление. Така ще се почувства като у дома и ще може да разцъфти в цялата си прелест.

Вече споменахме, че при растението има особено грижи и не е типичен кактус. Трябва да го насадите в рохка почва, а саксията да е относително широка. Торенето, къпането и поливането редовно са част от задължителните грижи, особено през лятото. Неговата относителна температура над 10 градуса, докъм 25.

Не обича да го местят от място на място, затова е добре да му осигурите постоянно местообитание. Когато си намери своето място, го оставете там. Хубаво е то да бъде на топло, но не и срещу пряка слънчева светлина. През лятото редовно се полива и тори, но през септември поливането трябва да намалее. Точно и тогава можете да забележите появата на пъпки. След като видите, че те са се оформили, то можете да продължите по обичайния начин с поливането. Не бива обаче да го местите, защото ще загубите пъпките и няма да цъфнат.

Когато цъфне около Коледа, може да му се радвате. Когато порасне достатъчно, можете да смените саксията. Вкореняването е лесно, просто вземете малко от него и го посадете в новата саксия. С времето то ще си пусне коренчетата и ще се радвате на нов екземпляр. Това е и страхотен подарък за Коледа. Почти всички се радват на цветя, а и е доста нестандартна идея. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com