Как се извършва правилно вкореняване на зокум?

11667
Как се извършва правилно вкореняване на зокум?
Снимка: iStock

Зокумът, наричан още олеандър, е красиво растение с бели, розови, жълти и червени цветове. Използва се широко за украсяване на открити и вътрешни жилищни площи.

Един от начините за размножаването му е чрез резници. Но внимавайте: сокът от олеандър е отровен! Когато режете резници, работете с ръкавици и предпазвайте кожата и очите си от възможен контакт с него. Почиствайте и измивайте инструментите след рязането!

Рязане

Вземете резници с дължина около 15-20 см, като ги отрязвате точно под листен възел. Отрежете всички долни листа на резника, оставяйки само върху горната част. Може да поставите резниците в смес от вода и коренов стимулант, докато сте готови за засаждане – но може и да ги посадите веднага. За зелените резници незабавното засаждане е задължително. Те няма да преживеят есенно съхранение, какъвто е случаят с вдървесинените резници - но са активни и бързо се вкореняват. Домашният олеандър може да се реже по всяко време на годината - преди и след цъфтежа, а градинският - късна есен или ранна пролет.

Олеандър – отглеждане и размножаване

Засаждане

Резниците на олеандъра се садят в богато наситен, органичен торопочвен материал за саксии. Около долната част на резника се правят няколко надреза, за да се ускори растежът на корените. Потопявате резниците в праховиден хормон за вкореняване, а след това просто ги засаждате в саксия с торопочвена смес. За да се вкоренят малко по-бързо, поставете топла подложка под саксията. Може също така да създадете малка влажна „оранжерия“, като покриете саксията с прозрачен найлонов плик. Това ще запази влажността, необходима на олеандъра за развитие на корените.

Резниците от зелен зокум, отрязани пролетта, обикновено есен са готови за засаждане на открито. Ако са взети от вече полувдървесинено раастение през есента, ще бъдат готови за пролетно засаждане на открито.

Есенните резници покълват в жилището и се пресаждат на открито пролетта. Пролетната версия е подходяща за домашно, градинско и оранжерийно отглеждане. За всички варианти се използва подходяща почвена смес.

Също може резник от олеандър да покълне във вода, да изчакате да се образуват корени и да го засадите в почвена смес. За да предотвратите гниене и „жабунясване“ на водата, добавете 2 таблетки активен въглен.

Какъв е добрият резник от зокум?

Той представлява зелена издънка, частично вдървесинена. Дължина – средно 15 см. Здрав, плътен, без петна или жълтеникави участъци. С няколко листа и пъпки.

Защо да внимаваме много с отглеждането на Олеандър?

Вкореняване

Потопете готовия резник без корени в торопочвената смес вертикално. Тя трябва покрие поне долната пъпка. Ако резникът не е покълнал във вода, топнете долната му част във въглищен или фунгициден прах. Времето, необходимо за поникване, е от 7 до 12 дни, в зависимост от активността на растението и конкретните метеорологични условия.

За да се предотврати гниене, резниците се обработват със стимулант на растежа и фунгицид, почвата също се обеззаразява и периодично се добавят 1 с. л. дървени въглища.

След засаждането оставете резниците на разсеяна светлина и при температура +20°C. Не премествайте саксията до пълното вкореняване. Периодично разрохквайте почвата и поливайте. След появата на листа може да пресадите резника.

Пресаждане на открито

Растението може да се отглежда 1-2 години в оранжерия или помещение, а след това да се прехвърли от саксията на открито. Кога да пресаждате вкоренения зокум? Най-добре е това да става от началото на май до края на юни или в началото на пролетта, след като почвата се затопли.

Какво място да изберем за засаждане на олеандъра на открито? Най-подходящи са открити, частично засенчени зони („на шарена сянка“), далеч от цъфтящи растения и с достатъчно свободно пространство, където е удобно да се оформи корона.

От какво да предпазваме зокума, като наблюдаваме внимателно: от жега, сух въздух, развитие на бактериални и вирусни заболявания, поява на паразити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com