Как се прави най-лесно подрязване на зокум?

13059
Как се прави най-лесно подрязване на зокум?
Снимка: iStock

Дори градинари, които не са експерти, могат да го разпознаят зокума с неговите жилави листа с форма на копие и хващащи окото цветчета.

Зокумът е вечнозелен храст, който се среща в средиземноморския регион и се култивира широко като декоративно растение. Цъфти от май, юни до септември, произвеждайки съцветия от едноцветни или пъстри цветя в богата палитра от деликатни или ярки нюанси, включително червено, розово, оранжево, жълто и бяло.

Зокумът расте бързо и достига величествени размери. Ако подрязването на зокума не е от жизненоважно значение може само да поддържате формата му.

Подрязване на зокум: кога е най-доброто време?

Всичко зависи от цъфтящите клони, които произвеждат цветя. За разлика от другите храсти, зокума цъфти в края на пролетта и лятото на млади вторични клони, т.е. клони, които са на възраст поне на една година, и които започват да растат през същата година, в която по-старите клони развиват цветове.

Подрязване на розите: Общи съвети, които да следвате

Следователно резитбата трябва да се извърши преди възстановяване на вегетативната активност, така че обикновено от края на зимата до началото на пролетта (между декември и февруари). В по-студените райони можете да изчакате до края на март, април, докато в по-меките зони, където вегетативният растеж започва по-рано, можете да подрязвате през есента.

Резитбата, извършена преди вегетативното подновяване, се нарича зимна резитба или суха резитба. Не е подходящ за всички храсти, особено за силно растящи видове.

Как да подрязвате олеандър: техники и оборудване

1.       Извършете поддържаща резитба в края на зимата или ранната пролет: елиминирайте сухи, счупени и болни клони (подрязването е единственото лекарство за болести като рак на клоните, който също засяга зокума). Подрязването само по себе си може да е достатъчно: в зависимост от възрастта и размера на дървото можете да използвате инструменти за ръчно подрязване, като ножици за подрязване.

2.       Ако е необходимо, отрежете излишните клони, слабите клони и тези, които сочат към центъра на короната, за да увеличите въздушния поток и излагането на светлина. Отрежете също и клони, които стърчат твърде навън или сочат в грешна посока и следователно развалят външния вид на сенника.

3.       Бавно, година след година, подмладявайте храста, като отрязвате по-старите клони в основата или ги скъсявате с редуциращи резове.

4.       Не правете драстични интервенции: например, ако ще работите върху занемарен зокум, няколко резитби за продължителен период са по-добри от едно агресивно рязане.

Подрязване в градината през март: Ето какво да не пропускате

Красив, но отровен: важно е да имате това предвид, когато подрязвате зокум. Всяка част от растението е токсична за хората и животните, включително семената, корените, кората, листата и плодовете (семенните шушулки, които се появяват след цъфтежа). Така че, когато подрязвате зокум, носете помощни ръкавици и предпазен щит за лице, след което дезинфекцирайте инструментите, след като приключите. Не изгаряйте подрязаните клони, тъй като те ще отделят токсичен дим.

Подрязването може да включва пълно премахване или скъсяване на клоните на храсти и дървета. И в двата случая е от решаващо значение да режете в правилната точка, за да сведете до минимум стреса при подрязване.

Въпреки че е издръжлив и жилав, зокумът е предразположен към множество заболявания, включително рак на клоните, възли и гъбични заболявания като брашнеста мана и септориоза. Освен това е уязвим към различни паразити като листни въшки, паякообразни акари, люспести насекоми и трипси. За да предотвратите и лекувате всичко по-горе, можете да нанесете специфични продукти с вентилатор за мъгла или дори вентилатор, който се превръща в вентилатор за мъгла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com