Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадим през декември?

04 декември 2023, 09:20 часа

На първо място разгледайте по-отблизо културите, които растат много бавно. За да получите добър разсад, трябва да вземете тези цветя, които отнемат около 5 месеца от засяването до цъфтежа. Ако ги засадите в началото на декември, тогава в края на пролетта и началото на лятото ще можете да се любувате на ярките им цветове.

През декември се сеят следните култури:

• Карамфил Шабот. Цветовете на този сорт карамфил се появяват само 5-6 месеца след засаждането на семената в земята. За тях е необходимо да изберете плодородна почва. Семената се засаждат на дълбочина около 2-3 мм. Разстоянието между отделните редове не трябва да надвишава 3 см. Семената се поръсват с пясък от реката, а съдът се покрива с прозрачно найлоново фолио. По-добре е да поставите контейнера на добре осветено място, например на перваза на прозореца. Важно е да се гарантира, че температурата на околната среда в помещението не пада под +18 ° C.

Подредена и красива градина: Дейности, които да не пропускате ТОЗИ месец

• Еустома. Други имена на това цвете са ирландска роза и лизиантус. Започва да цъфти само шест месеца след засяването на семената, поради което те се засаждат в земята през декември. Идеалната почва е добре навлажнена смес от торф, перлит и пясък. Семената се изсипват върху повърхността и се притискат малко, след което леко се поръсват с пръст.

Контейнерът също е покрит с филм или стъкло. В това състояние контейнерът се държи няколко месеца в помещение с температура от +20 °C до +25 °C. Издънките се появяват много бавно. Ако почвата стане прекалено суха, тя се напръсква със спрей.

Ето какви дейности извършват опитните градинари през ноември

• Лавандула. Разсадът на лавандула се отглежда в смес от градинска пръст, пречистен речен пясък и хумус (3:1:2). Необходимо е контейнерът да се напълни с дренаж и само върху него - почва. Лавандуловите семена се разпръскват по повърхността и се поръсват с пясък, като слоят му не трябва да надвишава 3 мм.

След това почвата трябва да се навлажни и контейнерът да се покрие с филм. След това се поставя в хладилник или мазе за 2 месеца, където температурата се поддържа от +1 °C ... +5 °C. През този период семената ще преминат през естествена стратификация. След това контейнерът се прехвърля в стаята, периодично се проветрява и навлажнява почвата.

През декември-януари можете да започнете да сеете семена от ягодоплодни култури, например ягоди. Разбира се, по-добре е да засадите семето в затворена земя - оранжерия.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес