Какво е зокум и как трябва да се отглежда?

20912
Какво е зокум и как трябва да се отглежда?
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте някога за зокум? Имате ли представа какво е това? Със сигурност всеки знае и е виждал зокум, но може би не е запознат с това му наименование. Зокумът е другото име на олеандъра - доста известен у нас храст. Може да го срещнете и с имената лян, нериум и др. Популярен е в доста страни и е лесен за отглеждане, а цветовете му се срещат в най-различни нюанси и всички са така красиви. 

Но както всяко растение, и олеандърът си има някои изисквания и тънкости при правилното отглеждане. На първо място, важно е да знаете, че растението е отровно и е по-добре да не го отглеждате вкъщи, ако имате малки деца или домашни любимци. А ето и какво друго е важно да знаете преди закупуването на зокум:

Избор на почва

Зокумът вирее най-добре в тежка почва, каквато има например в Гърция и едва ли всеки, който е посещавал страната, не е забелязал, че има такива храсти навсякъде по пътя и в населените места. У нас обаче зимата е доста сурова за олеандрите и е препоръчително да биват засаждани в големи саксии, които да се прибират на топло при смяната на сезоните. Може да засаждате директно в почвата, ако например се намирате в територии, близо до Гърция - Петрич, Сандански, Мелник и др.

Разтворът, който ще накара дори най-изсъхналото цвете да цъфти с ярки цветове

През топлите сезони почвата се подхранва само 2 пъти и това е достатъчно за цялата година. Избирайте торове, които не са обогатени с много азот. Ако забележите, че цъфтежът на вашия храст е забавен, то тогава може да изберете тор с повече наличие на калий и фосфор. Подхранването се прави най-малко месец преди прибирането на храста. 

Зокумът не се нуждае от твърде често поливане, тъй като има висока поносимост към сушата, запрашаването или засоляването. Но все пак, колкото по-добре се грижите за него и не пропускате редовното поливане, толкова по-добре ще изглежда и ще дава своите красиви цветове. Не го преполивайте, а признак за твърде високата влажност е пожълтяването на листата.

Цветове

Зокумът може да се срещне в различни цветови гами - бяло, розово, жълто, червено със своите нюанси. Има кичести и полукичести сортове. Цветовете започват да се появяват с началото на пролетта и цъфтят до края на лятото. 

Резитбата се извършва след прецъфтяването. Ако я правите за оформяне на храста, трябва да имате предвид, че редуцира цъфтежа и броя на цветчетата, така че по-добре не прекалявайте с орязването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Топ трик за засаждане на морковите, с който ще забравите за плевенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com