Кога е най-добре да се сее есенната маруля?

19188
Кога е най-добре да се сее есенната маруля?
Снимка: iStock

Марулята е сред зеленолистните природни дарове, които с нетърпение очакваме да вкусим всяка пролет. Свързваме я именно с края на зимата, един от най-светлите християнски празници – Великден, в който традиционно и по неписано правило присъства задължително на трапезата заедно с писаните яйца и козунаците. Но я свързваме и с нитратите.

За жалост марулите често са богати и на тях, а не само на ценни витамини и минерали. За да сте сигурни, че хапването на вкусното пролетно богатство осигурява ползи за здравето, без да вреди, е добре да си ги отгледате сами. Като ще ви изненадаме вероятно, ако ви кажем, че марулята далеч не е само пролетен дар, а има и есенни сортове, който да хапвате точно сега.

Ако имате късче земя, няма да съжалявате, обработвайки я и засаждайки именно марулки. За да е успешна тази ваша дейност обаче, както и да е богата реколтата ви, важно е да знаете както кога е най-добре да се сее есенната маруля, така и какви грижи следва да се полагат за нея.

Ползи от консумацията на марулята

Да си припомним ползите от консумацията на марулите и защо си струва да положите усилия, за да ги отгледате сами в градинката си.

Тайните на градинарите как да имате чудесен добив от маруля и през лятото

Марулите са полезни за здравето, защото:

  • Притежават антибактериални и противовъзпалителни свойства.
  • Източник са на Омега-3 мастни киселини, който източник е особено ценен за вегетарианците, които нямат богат избор от храни, доставящи им Омега-3.
  • Идеална е за диета за отслабване и контрол на теглото, тъй като засища благодарение на фибрите, които съдържа, като едновременно с това е бедна на калории и помага за поддържането на талията тънка. Наднорменото тегло е не само козметичен дефект и не само създава проблем със самочувствието и социалните контакти, но е и в основата на редица хронични заболявания, което прави марулята зеленчук, помагащ не само за постигането на стройна фигура, но и за здравето.
  • Богатото съдържание на витамин С прави марулите храна за младост и подпомага имунната система. Консумацията на марули наистина ще ви помогне не само да сте здрави, но и красиви.
  • Съдържанието на вода в марулите е цели 95%, с което те се нареждат сред най-хидратиращите храни, които може да поставите на трапезата си.
  • Марулите са богати на желязо и фолиева киселина. Това ги прави добър избор за бъдещите майки, които се нуждаят от фолиевата киселина за нормалното развитие на плода. Когато става въпрос за износване на бебче обаче, е още по-важно да осигурите на трапезата си домашно отгледани марули, които да не съдържат нитрати.  

Вижте кога е най-добре да се сее есенната маруля, за да се насладите на ползите от този свеж зеленчук, без да се притеснявате от съдържанието на нитрати.

Кога е най-добре да се сее есенната маруля?

Ако сте решили сега да запретнете ръкави и да осигурите за трапезата си пресни домашни марулки, закъснели сте. Но продължавайте да четете, за да знаете как да постъпите през следващата есен. Опитните градинари препоръчват сеенето да става в края на август месец, като семената се сеят на щедро огрявани от слънцето лехи. За да разберете дали разсадът е готов, избройте листата му. Образува ли се четвърти-пети същински лист, разсадът е готов. Този процес обикновено отнема около месец, имайте го предвид и проявете търпение.

СВЕЖА маруля за вкусни салати: Добри условия за успешна реколта

Полезна информация за есенната маруля

Засаждането е само първата стъпка в отглеждането на вкусни марули. Това прави въпросът кога е най-добре да се сее есенната маруля не единственият важен. Всъщност тази стъпка не е и първата, тъй като преди да се стигне до засаждане, се отглежда разсад и се подготвя почвата. Вижте още какво може да ви помогне за добър добив и качествени зеленчуци.

  • Дълбокото прекопаване на почвата, преди да засадите марулите, както и подготовката ѝ със суперфосфат и амониев нитрат са от ключова важност.
  • Не пропускайте да полеете веднага след засаждане, като това трябва да се прави директно в корена и внимателно.
  • Заболелите растения нямат място в градината, те трябва да се унищожават своевременно и извън нея.
  • Поддържането на адекватни нива на влажност е от съществено значение.

Ако сте засадили правилно и навреме марулките, то съвсем скоро може да им се насладите – октомври и ноември са месеците, в които да оберете плодовете на труда си. Ако не, подгответе се по-рано следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com