Кога е най-добре да се сее разсад за ранни домати?

30549
Кога е най-добре да се сее разсад за ранни домати?
Снимка: Getty Images/Guliver

Отговорът на този въпрос зависи от това в коя част на страната живеете, на каква надморска височина, дали ще отглеждате домати на терасата, в парник, в градината или на полето. При всички случаи е труден въпрос, който може да породи несигурност и съмнения дори при опитните градинари, тъй като времето е важен фактор, а никога никой не може да бъде сигурен, че то няма неприятно да ни изненада. Правилният момент за засаждане е от ключово значение за реколтата, прерасналият разсад се прихваща и сади трудно, но не по-добро е положението, ако закъснеете и разсадът не е готов  в точния момент. Ето защо е важно да научите кога се сее разсад за ранни домати в различните случаи и да се молите времето все пак да не ви изненада неприятно и неочаквано.

Сок от домати - как влияе на холестерола

Кога се сее разсад за ранни домати?

  • Ако се намирате в най-южните части на страната  и ще гледате доматите в парника, закъснели сте с разсада – средата до края на януари е правилният момент за тази задача.
  • Ако ще отглеждате вкусните и полезни плодове, защото, да, доматите са плод, а не зеленчук, в други части от Южна България и то на открито, точно сега е моментът да действате – средата на февруари е идеална за разсада, а тя вече отминава, така че побързайте, за да не закъснеете фатално.
  • Градинарите, които ще отглеждат домати в Северна България, имат още малко време, за да се подготвят за засаждане на разсада – според времето в конкретната година най-подходящият момент е краят на месец февруари и началото на март.
  • Чудесен ориентир за градинари без опит, колебаещи се как да изберат точния момент за засаждане, е средната дата на последния пролетен мраз за даден район. Метеорологичните станции могат да помогнат с тази информация, а за градинарите е важно до този ден разсадът да е на 60 дни, което ще рече идеален за засаждане.
  • Ако сте напълно начинаещи и не сте отглеждали домати до момента, най-добре потърсете колега във вашия регион или населено място и се консултирайте с него относно точния момент за засаждане именно в дадения регион. Ако се консултирате с човек, живеещ на друга надморска височина или в другия край на страната, това ще ви обърка и ще доведе до сериозни грешки в определянето на момента за засаждане. Не пропускайте да сравните и начина на отглеждане – ако хората отглеждат на открито в полето, а вие ще ползвате парник в двора, то времето за засаждане при вас ще е различно и по-рано от тяхното. Ето защо дори в едно населено място не е винаги възможно да получите съвет от други градинари кога да засадите разсада. Експериментирайте, търсете най-подходящия момент и помнете, че дори онези, които имат много богат опит, допускат грешки или са изненадани от времето, така че не всичко е във вашите ръце. Късмет!

Още: Направете това с разсада на доматите и ще берете реколтата в кофи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com