Кога е най-добре да се сее зимният спанак?

10239
Кога е най-добре да се сее зимният спанак?
Снимка: iStock

Рационалният подход към избора на градински растения ви позволява да осигурите на членовете на домакинството всички необходими витамини и хранителни вещества.

Поради това напоследък често можете да срещнете най-различни препоръки как да засаждате и отглеждате спанак. В крайна сметка отдавна е доказано, че наличието на 4 кг спанак в годишното хранително меню избавя човека от множество здравословни неразположения. При това, технологията за отглеждане на спанак е много проста. Най-важно е времето на засаждане в лехите, тъй като спанакът е доста различен от другите градински зеленчуци.

Градинарите с опит съветват спанак да се сее в късно есенно време, близко до зимата. Той е устойчив на студ. Затова, ако го посеете така, че преди идването на сериоозните студове не само да покълне, но и да има време да образува розетки, може да се радвате на добра реколта през пролетта.

Оптималното време за зимно засаждане на спанак е периодът от 1 до 20 октомври (напоследък с необичайните топли есени този период би трябвало да се премести назад). В такъв случай растенията ще имат време да укрепнат достатъчно, за да оцелеят през зимните студове – а с първата пролетна топлина започват да нарастват.

Засяване на спанак: Всичко, което трябва да знаете, за добра реколта

Ако засеете спанака по-рано, до идването на студовете той ще прорасне и по време на сланите ще измръзне. Щом пък пропуснете благоприятния момент и засадите спанака по-късно, тогава ще оцелее безопасно през зимата - но напролет подновеният растеж не ще бъде толкова активен. При това, ще цъфти много по-рано. Така при по-късно презимуване на спанака общият му добив от 1 кв.м. е приблизително 1 кг зелени листа. Саденето на спанака през пролетта дава същия резултат.

Докато, ако засадите културата в посоченото оптимално време, тоест през есента, по-близо до зимата, тогава първата реколта се бере в първата половина на март – а занапред ще имате зелена маса още два месеца. Добивът в такъв случай ще е най-малко 1.6 кг от 1 кв.м при неблагоприятни условия. Средно дори може да стигне 2,5 кг зеленина. Така, че сеитбата на спанака есента ще даде по-добра реколта.

Спанакът се характеризира с ранно узряване и студоустойчивост. Той дори зимува под снега. Затова е подходящ и за зимна култура. Това е зеленчукът, който пръв осигурява витаминни продукти в началото на пролетта на открито.

Разсадът от спанак е устойчив на минусови температури, не се страхува от студове до минус 8 градуса. А възрастните растения са с още по-голяма устойчивост на студ.

Отглеждане на спанак. Основните правила листата да са големи и вкусни

Засаждане на спанак преди зимата

Лехата за късна есенна сеитба се подготвя предварително. Почвата се прекопава и се добавят 5 кг оборски угнил тор или компост. Ако не разполагате с органична материя, я заменете с минерални торове: 30 г суперфосфат, 15 г калиев хлорид.

За предзимна сеитба семената се сеят директно в почвата и се уплътняват леко. Това става при ниски температури, тоест, края на октомври - ноември.

Времето се подбира така, че 20 дни след поникването растението да може да формира розетка преди устойчивите студове. Това вече ще е стабилно растение, устойчиво на минусовите температури.

Непосредствено преди зимата спанакът също може да се посее и в замръзнала почва, като се посипва с листа, дървени стърготини, смърчови клони и сняг. Семената ще се подложат на естествена стратификация в зимния период; ще поникнат, щом почвата размръзне. Това ще бъдат вече закалени растения и те ще ви радват със свежи витамини още в началото на пролетния сезон.

Семената се сеят в плитки бразди на разстояние 5 см, а между редовете - 30 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com