Кога и как се подрязва петунията?

1855
Кога и как се подрязва петунията?
Снимка: iStock

Разсадът на петуния трябва да се подрязва за буен цъфтеж. Правилното подрязване при спазване на всички правила е важен етап от отглеждането на цветя.

Подрязване на петунията

Градинарите с опит казват, че подрязването влияе успешно върху развитието на разсад, интензивен растеж и красив цъфтеж на това цвете. То трябва да се подреже 3 седмици след покълването, когато израснат пълни листа. С помощта на ножица се отстранява горната част на разсада. Това трябва да се направи, за да се активира растежа. След това страничните издънки ще започнат да растат активно и ще поникнат нови.

Тази процедура може да се повтори няколко пъти, когато се появят кълнове. Благодарение на това ще се образуват много клони, които ще бъдат покрити с ярки цветове.

Вместо петуния: засадете тези цветя и ще забравите за грижите за тях

Петуниите могат да се торят с имуностимуланти. Но подхранването с тях трябва да се направи в случай, че разсадът няма сила да се развива поради лошо осветление, неподходяща температура или недостатъчна влажност.

За да не губят време растенията за адаптиране, важно е петунията да покълне в една и съща почва в контейнерите за разсад и в цветната леха. Най-добрата киселинност на почвата е между 5,5 и 7 pH.

За да увеличите рохкавостта на почвата, струва си да добавите към нея кокосов субстрат или агроперлит. Тези условия ще са ключът към успешната адаптация след подрязване.

Растението може да се премести на ново място само ако няма щети по него, в противен случай просто няма да се вкорени. Най-честият проблем с лошата коренова система е прекомерното поливане.

Много е важно внимателно да преместите растението, защото дори и най-малкото механично увреждане може да има вредно въздействие върху него. При пресаждане използвайте малка лъжичка или колче, което е удобно за изкопаване на разсад от всички страни. Грубите и резки удари на разсад отдолу нагоре са неприемливи.

Преди пресаждане на петуния, разсадът трябва да се напои и около корените трябва да се запази бучка пръст.

Навременното прищипване е много важно за растението. Разсадът трябва да се извади от контейнера и да се съкрати прекалено развитата коренова система. Допуска се периодично прищипване на върха на главния корен на всеки разсад, за да се увеличи растежът на страничните придружаващи корени.

Най-доброто време за пресаждане е облачен ден или късна вечер. Растенията могат да отслабнат или да изсъхнат от излишната ярка слънчева светлина.

След пресаждането петуниите се нуждаят от сянка през първите два дни. 

Ако отглеждате цветето в саксия, на 2-3 ден тя се поставя под фитолампи, които удължават светлинния ден до 14-16 часа на ден. Температурата на въздуха в помещението трябва да е до +20 - +22 градуса. Важно е да няма течения, които отслабват растението.

Разсадът, който е претърпял пикиране, трябва да се напоява на дълбочина до 1,5 сантиметра в почвата. Водата трябва да е предварително утаена и със стайна температура.

Грижа за петунията - златни правила за пищен цъфтеж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Пръскане на доматите с чесън - кога и как се прави

Поръсете лехите на лука с това през юни за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се отглежда банан в двора
Как се отглежда банан в двора

Банановото дърво е истинско чудо на природата, което може да придаде екзотичен блясък на вашия дом или градина. Въпреки че обикновено ги наричаме...