Кога се прави първо подрязване на лигуструм?

4672
Кога се прави първо подрязване на лигуструм?
Снимка: jackmac34 / Pixabay

Подрязването в началото на пролетта е идеално, защото съвпада с периода на покой на лигуструма, което позволява на растението да отдели енергия за възстановяване и нов растеж, когато сезонът на растеж започне.

В допълнение, без зеленина е по-лесно да се види структурата на растението и да се направят по-точни разфасовки. Подрязването през зимата, докато растението все още е в покой, минимизира стреса и риска от заразяване с болести или вредители от пресни резници.

Важно е да избягвате подрязването на лигуструма в края на пролетта или лятото, тъй като това може да наруши цикъла на цъфтеж и да намали производството на ягодоплодни през следващия сезон.

Как се подрязва лигуструм?

Определяне на оптималното време за подрязване

Определете най-доброто време за подрязване на лигуструма е късна зима до ранна пролет, преди да започне нов растеж. Това време ще помогне да се гарантира здравето на лигуструма и неговия активен растеж през вегетационния период.

Подрязване на розите: Общи съвети, които да следвате

Дезинфекция на инструменти

Дезинфекцирайте всички инструменти за резитба с разтвор от 1 част белина към 9 части вода, за да предотвратите разпространението на болестта. Винаги почиствайте инструментите преди и след подрязване на лигуструма.

Премахване на мъртва дървесина

Започнете с премахване на мъртва дървесина. Погледнете внимателно мястото на лигуструма, за да намерите клони, които вече не са живи - нямат зелени пъпки и са крехки. Подрежете тези клони обратно до жива дървесина, като използвате чисти, остри ножици за подрязване, като режете под лек ъгъл точно над здрава пъпка или възел.

Подрязване на стари непродуктивни стъбла

Подрежете старите стъбла, които вече не растат активно или са станали твърде дървесни. На мястото на лигуструм това ще стимулира свеж растеж от основата. Подрежете тези стъбла на или близо до нивото на земята, като внимавате да не повредите новите издънки, които се появяват.

Разреждане за въздух и светлина

Разредете плътните вътрешни клони, за да подобрите циркулацията на въздуха и проникването на светлина в целия лигуструм. Извършете селективно подрязване, за да премахнете припокриващи се или претоварени клони, като ги отрежете обратно до мястото, където произхождат, или до страничен клон. Тази стъпка ще стимулира нов растеж и ще намали риска от заболяване.

Ето кои растения да подрежете ТОЗИ месец

Подстригване на формата

Оценете цялостната форма на лигуструма и подрежете, за да запазите естествената му форма. Избягвайте прекомерното подрязване, което ще остави оголени участъци или грозни корени. Стремете се към балансирана, приятна форма, като правите възможно най-малко подрязване.

Изхвърляне на окастрения материал

Компостирайте здравия материал и изхвърлете болните части.

Поливане и мулчиране след поникване

Поливайте лигуструма обилно след подрязване, за да намалите стреса и да подпомогнете възстановяването. Нанесете мулч около основата на лигуструма, за да запазите влагата и да регулирате температурата на почвата.

Грижи след резитба на лигуструм

Веднага след резитбата полейте обилно лигуструма, за да намалите стреса. Управлявайте нивата на светлина, за да осигурите частична или пълна слънчева светлина на обикновения лигуструм и поддържайте умерена влажност и температура, за да насърчите заздравяването. Нанесете балансиран тор с бавно освобождаване, за да попълните хранителните вещества и да подпомогнете растежа. Наблюдавайте лигуструма за увехнали листа или ракови образувания, които са индикатори за стрес или инфекция, и ако ги забележите, съобразете грижите. Освен това поддържайте зоната за подрязване чиста, за да предотвратите навлизането на болестта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com