Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога утайката от кафе причинява повече вреда, отколкото полза в градината?

12 април 2024, 16:30 часа

Утайката от кафе може да бъде полезна за много растения. Има обаче случаи, когато е по-добре да не я използвате. Утайката от кафе съдържа киселина. Някои цветя, като гардениите, могат да се възползват от нея.

Въпреки това, за онези растения, които се нуждаят от неутрална или алкална почва, основата няма да е подходяща. Затова е по-добре да не я използвате за торене на домати, чушки и зеленчуци, които изискват слабо кисел или неутрален състав на почвата. Факт е, че това може да наруши pH баланса на почвата, което ще доведе до дисбаланс на хранителните вещества и забавяне на растежа. Розите и лилиите също се пазят от кофеин.

Утайка от кафе в градината: Ползи и рискове

Градинари съветват да използвате утайка от кафе като слой мулч върху почвата. Но не трябва да е твърде дебел, в противен случай водата и въздухът няма да могат да достигнат до корените отдолу. За мулч е най-добре да използвате утайка от кафе като съставка, смесена с други материали.

Утайката от кафе е органична, а растенията не консумират органична материя. Затова не я харесват. Можете да използвате утайка от кафе като мулч. Само не на перваза на прозореца, когато отглеждате разсад. Защото кафето и чаят са по-склонни да предизвикат появата на плодови мушици.

Препоръчва се да се събира не само утайка от кафе. Събирайте и носете на вилата цялата органична материя, която се появява - обелки от картофи, кафе и чай. Всичко отива в купчини компост, гние и след това се използва.

Ползите от утайката от КАФЕ за гроздето в домашната градина

В допълнение, утайката от кафе не е подходяща за деликатен разсад, заради своята киселинност и текстура - просто ще ги повреди. Можете да добавите утайка към почвата само когато разсадът е узрял и е развил мощна коренова система. Почвата също трябва да се използва с повишено внимание в райони, предразположени към гъбични заболявания или където дренажът е лош. Може да задържи влагата и да направи почвата преовлажнена. В резултат на това растенията могат да развият брашнеста мана. Ето защо, ако имат слаба устойчивост към тази гъба, тогава е по-добре да забравите за нея.

Както при много органични добавки, умереността е важна, когато използвате утайка от кафе. Въпреки че може да добави към почвата ценни хранителни вещества като азот, калий и фосфор, прилагането ѝ в прекомерни количества може да има неблагоприятни ефекти.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес