Кои цветя се засаждат през март?

3983
Кои цветя се засаждат през март?
Снимка: Alina Kuptsova / Pixabay

Със затоплянето на времето и първите ароматни кокичета, срамежливо показващи главички над пустеещата земя, пролетта напомня, че е ей там – зад ъгъла и че приближава с бързи крачки. Всеки, които има шепа земя, градинка или просто тераска, неминуемо се замисля как да ги разкраси и кои са цветята, които да засади точно сега. За пролетни цветя е късно, ако ще ги отглеждате от семенца, но за щастие на пазара се предлага богато разнообразие от отгледани цветя и пораснали луковици, които трябва само да преместите от транспортната саксия в земята и да се насладите на аромат, цвят и красота.

Градинарите, които обичат пъстри и богати градини, подготвят почвата за засаждането на цветята, които ще радват очите и душата през годината, като март е идеален за засаждане на много цветя. Ако сте начинаещи в дейността и не знаете кои цветя се засаждат през март, погледнете нашите предложения и побързайте, тъй като от усилията, които ще положите сега, зависи пъстротата на градината ви през всички топли месеци в годината та чак до края на есента.

Кои цветя се засаждат през март?

Още: Каква е разликата между Коледниче и Великденче

Най-общият отговор на този въпрос е летните цветя, макар че и тук има уловка – това какво да засадите в градината си през март, зависи от района, в който се намирате – високопланински, където снегът се задържа до по-късно, а температурите са по-ниски, в южните части на страната или на морския бряг. Съобразете се с тези индивидуални особености на мястото и с температурите през конкретната години, както и с информацията, посочена от производителя на семена върху опаковката им. Ако се загледате в нея, ще видите, че там обикновено са посочени 2-3 месеца, подходящи за засаждане на семената и това не е случайно – именно района, в който ще ги отглеждате, прави един месец по-подходящ от друг. Ако сте в Северна България или високо в планината е възможно април да бъде вашият март.

И все пак в общия случай сред цветята, които се засаждат през март, са:

  • Месецът е идеален да засадете луковиците на далията и бегонията, но имайте предвид, че трябва да ги засадите в саксии и да ги оставите в дома си, където следва да поддържате за тях температура около 18 градуса и едва след като времето трайно се установи топло и преминат опасностите от слани, може да ги преместите на открито в градината.
  • Март е подходящ и за розовите храсти, но тук изискването е точно обратното – следва да ги засадите много рано – преди да се е затоплило времето окончателно.
  • В парник или в помещение в дома си, в което поддържате температура от около 18 градуса, в саксия може да засадите и други ароматни, популярни  и  харесвани цветя, които ще ви радват през топлите месеци от годината, когато ги преместите в градината – карамфил, латинка, ружа, циния, циганче, вербена, флокс и др.
  • Внимавайте кои цветя от каква температура се нуждаят. Маргаритките и петуниите например, за които месец март също е най-подходящ за засаждане, се нуждаят от хладно помещение, за да се развиват оптимално. Винаги обръщайте внимание на условията за отглеждане, посочени на опаковката от производителя. Там ще откриете полезна информация за дълбочина на засаждане, разстояние между семенцата, готовия разсад или луковиците, съвети за торене и поливане и естествено – най-оптималните месеци за засаждане, които ще гарантират, че цветята ви ще се развият правилно и ще ви радват с аромата и красотата си в градината ви.
  • Невена, който е устойчив и на ниски температури, може да засадите директно в градината си през  март.
  • Март е подходящ и за градинския мак, който се нуждае от слънчево и проветриво място, за да разцъфне с цялата си прелест и да ви радва с красотата си.
  • Не пропускайте и цветето, наречено петльов гребен, за което средата на март е най-добрият момент за засаждане, за да ви радва с цветовете си през цялото лято чак до късна есен.
  • В края на месец март в градината се засаждат и луковиците на гладиолата. Не пропускайте този момент, тъй като красотата на цветето е опияняваща и със сигурност ще добави аромат и  вълшебство в градината ви.

Как да ускорите растежа на стайните цветя - полейте ги с този вкусен разтвор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com