Кои са най-важните правила при резитбата на лозето?

37905
Кои са най-важните правила при резитбата на лозето?
Снимка: Couleur / Pixabay

През първия месец на годината лозарите започват да поглеждат към своите астми и знаят, че не остава още много време до резитбата.

Опитните лозари със сигурност знаят как да подрязват гроздовите си масиви, но има и такива, които е добре да си припомнят общите правила, които са валидни за всяка една резитба и формировка. Тяхното спазване ще гарантира, че няма да се навреди на растението.

Пръчката, която ще бъде оставена за стрелка/плодна пръчка, трябва да е с нормална за сорта дебелина, която обикновено е 8-10мм. Пръчката трябва да е добре узряла и да има разположени по нея правилно оформени зимни очи. Важно е плодната пръчка да бъде над пръчката, която ще се използва за чеп. Трябва да обърнете внимание и дали има благоприятни условия за пространствено развитие на летораслите.

Ако искате перфектното ВИНО, просто направете това с ГРОЗДЕТО

Целта по време на резитбата е да се нанасят минимум рани по кордоните и рамената. Резачът трябва да се стреми раните да бъдат от горната страна на лозовите части. Чеповете трябва да бъдат най-ниско разположените върху главината или рамената пръчки.

Много е важно по време на резитбата горната пъпка на чепа да бъде от вътрешната му страна. Отрезите, които ще се правят при отстраняване на рамена и кордони, трябва да са перпендикулярни на тяхната надлъжна ос, а при плодните звена те се правят полегати, с обратен наклон спрямо последната пъпка и над 1-1,5см. над нея. Правилото, което трябва да се спазва при рязане на рамена и кордони, е да се остави малко пънче, което да има височина около половин сантиметър. Ако лозарят иска да удължи кордоните, трябва да използва пръчки, които се намират от долната страна.

Снижаването на рамената е резитбена операция, която понякога трябва да се прави. Например, когато се е появило прекомерно удължаване на дадено рамо и видимо се забелязва отслабване на летораслите от неговите плодни звена. При тези случаи е добре да се използва близко разположен лакомец, който се реже на чеп, а една от пръчките върху чепа на старото рамо се предназначава за плодна пръчка. На следващата година горната пръчка на чепа лакомец ще трябва да се изреже на плодна пръчка, а долната част – на две очи.

Лесен метод за разсаждане на лозите

При къса резитба на всяко следващо плодно звено се оставят един или два чепа с по 2-3 очи, като старото рамо се изрязва на около половин сантиметър над избрания лакомец.

Кое е правилото, което важи за всички плодни звена на лозата ?

Важно е те да са равномерно разположени по цялата главина или по кордона. Целта е да се осигури по-добро огряване на слънцето на листата и гроздовете, както и по-доброто им проветряване, което е важно за узряване на гроздето и превенция срещу редица болести и неприятели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com