Кои са златните правила при засаждане на картофи – дават богата реколта

18979
Кои са златните правила при засаждане на картофи – дават богата реколта
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Картофите, макар да са зеленчук, са калорични и засищащи, благодарение на което са осигурили оцеляването на редица народи по време на глад и войни, на бедни години.

Култивирането им е започнало около 8000 година преди Христа в Перу и Боливия, а много по-късно са разпространени по целия свят. Днес те далеч не се свързват само с бедност, тъй като едни от най-вкусните кулинарни изкушения с картофи са скъпи и не са по джоба на всеки. Мащабът на консумацията им днес е такъв, че картофът е  популярен по целия свят, от него се приготвя дори ракия и има своя празник – 19 август – Световен ден на картофите. Цената на килограм картофи продължава да е достъпна независимо от засуканите скъпи блюда, в които картофът е главен герой, но ниската цена на пазара не трябва да ви отказва, ако сте решили да отгледате сами зеленчука, за да знаете как е обгрижван и какво точно слагате на масата си. Може да решите, че не си струва да помагате труд и да  влагате средства и че ще ви е по-лесно и изгодно да закупите картофи от търговската мрежа, но това не е така – отгледани от ръцете ви картофите са най-сладки.

За да отгледате картофи, трябва да знаете как се извършва засаждане на картофи, какви са нуждите на картофа от вода и хранителни вещества, как да предпазите реколтата си от вредители и болести и като цяло как да се грижите за насажденията така, че резултатът да ви радва.

Още: Никога НЕ засаждайте това до картофите, за да не останете без реколта

Засаждане на картофи – как и кога?

За разлика от много други култури картофите не са капризни по отношение на това какво е отглеждано в земята преди тях, стига да не е от същото семейство и почвата да е чистичка от плевели. Не е необходимо да им сменяте мястото всяка година, може да се отглеждат 3-4 години с отличен добив и резултат на едно и също място, ако се полагат адекватни грижи.

Преди засаждане на картофи трябва да подготвите почвата много по-рано, като тази подготовка зависи и от това какво е отглеждано в нея преди картофите. Други златни правила, свързани със засаждане на картофи, са:

  • Изберете отличен посадъчен материал, който не е засегнат от болести, еднакво едри клубени, чисти сортове. От качеството на посадъчния материал до голяма степен зависи качеството на реколтата, така че обърнете внимание на тази първа стъпка при засаждане на картофи. Ако може да си го позволите като разход, предпочетете едри клубени. Ако се спрете на дребни, то може да поставите по 2-3 в гнездо. За дребните е още по-важно да са здрави и да не са засегнати от болести и неприятели.
  • Добрите градинари, които се радват на богата реколта задължително обеззаразяват клубените. Последвайте примера им при засаждане на картофи и ще се радвате на отличен добив.
  • За качествен и добър добив, извършете и т.нар. „рътене“ на клубените, което изключително помага за развитието на картофите след засаждането им. То обаче изисква време и усилия, започва около 40 дни преди засаждането и е свързано със затъмняване на помещението с клубените за 10-тина дни и поддържане на  10-тина градуса температура и влажността на въздуха 85-90% с цел образуване на повече кълнове. Достигнат ли тези кълнове 2 см., помещението се осветява с лампи. Достигнат ли 4 см., отново е ред за затъмняване на помещението при поддържане вече на температура от 3 до 5 градуса. Влажността остава еднаква през цялото време. Рътенето може да се извърши и по други режими, който и да изберете, определено изисква усилия, грижи и отнема време, но резултатите си заслужават и ще ви зарадват.
  • Кога точно ще засадите картофите в земята, зависи от много фактори – в Северна България, където традиционно е по-студено до по-късно през пролетта, засаждането започва около края на март, докато в Южна България и по-топлите райони засаждане на картофи може да се извърши и преди пролетта – от втората половина на февруари до първата половина на март, като това засяга ранните картофи. Късните очаквано се засаждат по-късно – от средата на април до средата на май според това дали говорим за равнини, където времето се затопля по-рано, или за планински райони. Като общо правило е, че трябва да съблюдавате температурата да не е по-ниска от 8 градуса при засаждане и след това, тъй като няма да се развиват. Лятното засаждане пък е през юни-юли.
  • Ако се чудите колко дълбоко да садите и на какво разстояние – около 60 см. междуредово разстояние е достатъчно, а дълбочината зависи от големината на клубените.

Още: Картофки по селски с копър и чесън: Перфектна гарнитура

С тези стъпки трудът не свършва. Тепърва започва грижата за картофите. Но си струва добрата реколта всички усилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com