Луковата муха ще изчезне от градината ви, ако направите това

1035
Луковата муха ще изчезне от градината ви, ако направите това
Снимка: Pixabay

На външен вид луковата муха не се различава от много от своите роднини. Но ако искате да спасите реколтата си, трябва да я разпознаете навреме и да предприемете съответните мерки, за да не унищожи насажденуията в градината ви по-късно.

Ларвите на луковата муха са изключително ненаситни и могат да нанесат много щети на вашите растения. Освен това те се размножават бързо и за кратко време могат да станат многобройни. Поради тази причина отговорният градинар трябва да знае как да предотврати снасянето на яйца от този вредител.

Народни поличби за мухите в къщата

Как да се справим с луковата муха?

Ефективната борба с луковите мухи трябва да започне в самото начало на сезона, когато вредителите все още не са в активна фаза. И тук говорим за превантивни мерки - по-специално разкопаване на земята. В случая ще можете да отгледате вредителите, които се крият в дълбоките слоеве на почвата.

Какавидите просто не могат да издържат на твърде ниски температури и поради това повечето от тях ще умрат. Сеитбообращението също е от голямо значение - по този начин ще получите по-качествена реколта и ще сведете до минимум вероятността от повторно заразяване на растенията с болести, от които са страдали миналата година.

Комбинираните насаждения могат да имат много добър ефект. Например, чудесен вариант би бил да засадите лук до моркови - защото тези култури имат добър ефект една върху друга и техните миризми могат взаимно да отблъскват вредителите.

Но ако сте имали проблеми с луковата муха миналия сезон, има вероятност тези насекоми да се появят отново. Поради тази причина засегнатите и болни растения не трябва да се слагат в компоста, а вместо това трябва да бъдат напълно отстранени. 

Но ако не сте имали време да извършите превенция или тези мерки не са помогнали и вредителят вече се е появил в градината, тогава трябва да помислите как да третирате културата, за да я спасите.

За масови насаждения модерните инсектициди са най-подходящи. Въпреки това, ако имате много малко лук в градината, можете да използвате народни средства - те също могат да бъдат доста ефективни.

Например, най-популярното лекарство е амонякът. Но трябва да се отбележи, че той ще бъде ефективен срещу луковата муха само на ранен етап. Трябва да вземете 3-4 супени лъжици от течността и да ги добавите към кофа с приготвена топла вода и след това да разбъркате интензивно, така че продуктът да се разпредели добре. След това течността ще бъде готова за употреба.

Препоръчително е растенията да се поливат с нея в облачни дни или вечер, когато слънцето вече залязва. Процедурата може да се повтори след още един месец, ако не сте доволни от резултата.

Какво е чесновата муха и как да спасим градината си от нея?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com