Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс

12385
Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс
Снимка: iStock/Guliver

Тревната площ трябва да бъде, поне по принцип, витрина на градината и добро място за активно прекарване на времето. За съжаление се случва да не е особено естетична или дори да плаши с външния си вид. Много често се причинява от грешки, допуснати по време на засяването на райграс. 

Кои от тях са най-често срещаните и сериозни? 

Този вид трева има високи хранителни изисквания, вода и светлина. Това се дължи от необходимостта от честа регенерация след редовно косене. Ето защо е толкова важно да изберете правилното място и правилно да подготвите почвата. Освен това при засяването могат да се допуснат много други "технически" грешки. 

1. НЕПРАВИЛЕН ПОДБОР НА СМЕСТА 

Отделните продукти се различават по качество, състав и пропорции на отделните видове. Често срещана грешка е изборът на най-евтините смеси или трева, които не съответстват на мястото и почвата (например универсални на сухо и често използвано място). Ето защо, когато избирате, си струва да обърнете внимание на това. В същото време е необходимо да се вземе предвид фактът, че тревите за сенчести места действително са по-подходящи в полусенчести зони. На пълна сянка, особено с дървета и храсти, е по-добре да се откажете от тревата, например в полза на по-устойчиви сенчести трайни насаждения (зеленика, дъбовиден, обикновен бръшлян, блатна трева). Добрата тревна смес съдържа поне три вида. Това придава на моравата по-добър вид, здравина и издръжливост. 

2. НЕРЕДОВНА СЕИТБА 

В миналото райграс (и не само) се сееше ръчно, което изискваше известна практика и прецизност. Днес въпросът е много по-лесен, защото можете просто да използвате сеялка. Въпреки това все още има грешки, така че тревата расте неравномерно и веднага се появяват празни петна върху млада морава (не само поради липсата на кълняемост на някои семена). В този случай бързината е най-виновна. Сеитбата със сеялка трябва да се извършва бавно, с ходене. Засява се два пъти - напречно. За да стане сеитбата още по-равномерна, семената трябва да се смесят с пясък в сеялката. След сеитбата семената се засипват леко с пръст (например с обратната страна на гребло) и отново се валцуват. 

Най-добрите начини да поддържаш райграса в градината свеж и красив

Тайната за това да имате перфектен тревен чим е добрата му поддръжка.  Ако желаете да имате хубав зелен тревен килим в градината с...

3. НЕПРАВИЛНА ДАТА НА СЕИТБА 

Тревата теоретично може да се засява през целия период на сеитба - от ранна пролет до късна есен. Трябва обаче да вземете предвид климатичните условия и хода на времето. Засяването през лятото е възможно, но изисква редовно напояване. Това е обезпокоително и може да причини проблеми. Разсадът е чувствителен към изсушаване и сеитбата през такъв период може да се счита за грешка. Оптималните климатични и влажни условия обикновено са през април, май, септември и началото на октомври. Това са оптималните срокове за засяване.

4. ОСТАВЯНЕ НА НЕРАВНОСТИ НА МОРАВАТА 

Както бе споменато по-горе, мястото трябва да бъде изравнено преди да поставите тревата. След сеитба могат да се образуват неравности. Следователно винаги трябва да се прави допълнително валцуване. По този начин не само повърхността ще бъде изравнена, но и семената ще бъдат притиснати. Поради факта, че са покрити с пръст, семената по-рядко се изяждат от птиците и не се разнасят от вятъра. Тази дейност се извършва при сухо време и земята не трябва да е мокра. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com