Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс

10850
Най-честите грешки за поддържане и засяване на райграс
Снимка: Clayton800 / Pixabay

Всички сме виждали колко красиво стои един райграс. За да може да бъде с добър външен вид, той трябва да се поддържа редовно. Ако това обаче не се прави, то видът няма е да такъв, какъвто го виждаме. В тази статия ще посочим грешките при засяване и отглеждане на райграс.

Неправилна обработка преди засяване

Преди да за засеете райграса е добре да почистите всички плевели и да прекопаете почвата. Нещо повече, тя трябва да бъде и подравнена. Отпадъците и камъните трябва да бъдат премахнати. Желателно е да наторите с калий, фосфор и азот, които ще осигурят оптимален растеж на тревата. Най-горният слой се обработва с гребло, за да се получи легло за семената.

Лош дренаж

Друга често грешка е дренажът. Плиткия слой на почвата и лошия дренаж водят до нарушаване на движението на въздуха и оттам задържането на влага. По повърхността се получава мъх, тревата отслабва и се появяват гъбични инфекции. Препоръчително е почвения слой да бъде поне 25-30 см и да се осигури добър дренаж. Честото аериране ще помогне за поддържане на воден баланс.

Неправилна тревна смеска и засяване

Тя трябва да бъде съобразена с условията – слънце, вода, сянка, вид на почвата. Също така се уверете, че разпръсквате равномерно семената, а не са едно място прекалено много, на друго – оскъдно. Не засявайте и във ветровит ден, защото семената няма да си останат на мястото.

Неправилно поливане

Поливането трябва да бъде равномерно. Когато не е такова се наранява тревния чим. Това можете да го постигнете най-добре с автоматизирана система. Също така, правете го и редовно. Можете да зададете автоматичен режим за конкретен час и тогава да се полива.

Неправилно подхранване

Най-добрите начини да поддържаш райграса в градината свеж и красив

Тайната за това да имате перфектен тревен чим е добрата му поддръжка.  Ако желаете да имате хубав зелен тревен килим в градината с...

Когато не е торен правилно, райграсът пожълтява и става податлив на болести. На местата, където няма достатъчно тор, то тревата пожълтява. Същото се случва и на местата, където сте прекалили с тора, но там тревата изглежда като прегоряла от слънцето.

Грешки при косенето

Ако оставите мокри купчинки, можете да се получат голи петна. Опасно е и когато се коси твърде ниско или пък твърде рядко. В единия случай тревата става прекалено ниска, в другия – висока. Хубаво е да си създадете режим на косене и да го следвате.

Появата на плевели

Плевелите могат да нарушат добрия външен вид на тревата. Те се появяват, когато не сте подбрали правилно тревната си смеска. Нискокачествените тревни смески създават предпоставка за появата на плевели. Борбата с тях става с правилно третиране, отстраняване и подходящо подхранване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com