Опитен градинар даде насоки как правилно да пресадим цветята

4777
Опитен градинар даде насоки как правилно да пресадим цветята
Снимка: iStock

Пресаждането на цветя е изключително важно умение за градинарите, които искат да преместят растенията си или да разширят градинските си лехи. Когато се извършва правилно, то може да насърчи по-здравословен растеж и да осигури непрекъсната красота на градината. Ето ръководство стъпка по стъпка за това как да пресаждате правилно цветя:

Изберете подходящото време: Идеалното време за пресаждане на цветя е през пролетта или есента, когато температурите са по-меки. Избягвайте пресаждането по време на екстремни горещини или застудяване, тъй като това може да стресира растенията.

Изберете мястото: Определете новото място за вашите цветя. Уверете се, че то получава необходимото количество слънчева светлина, има добре дренирана почва и осигурява достатъчно място за растеж на растението.

Подгответе новото място: Почистете района от всякакви плевели, камъни или отпадъци. Разрохкайте почвата на дълбочина около 12 инча, като добавите компост или органична материя, за да подобрите плодородието и дренажа ѝ.

Топ 10 на най-красивите градински цветя, които трябва да имате в градината

Поливайте растението: Преди да изкопаете цветето, полейте обилно района около него. Това ще помогне да се намали стресът върху растението и ще улесни изваждането му от земята.

Копайте внимателно: Използвайте лопата или градинска вила, за да изкопаете около цветето, като спазвате достатъчно разстояние от основата, за да не повредите кореновата система. Внимателно извадете растението и кореновата му маса от земята, като внимавате да не счупите корените.

Подрязвайте, ако е необходимо: Ако растението се е разраснало твърде много или има повредени или болни корени, отрежете ги с чисти и остри ножици. Това ще насърчи здравия нов растеж.

Подгответе дупката: Изкопайте дупка на новото място, която е малко по-голяма от кореновата бала. Уверете се, че растението ще бъде на същата дълбочина, на която е било на предишното си място.

Пресаждане на цветето: Внимателно поставете цветето и кореновата му бала в дупката, като се уверите, че е центрирано и изправено. Запълнете дупката с почва, като я потупвате внимателно, за да отстраните въздушните джобове.

Поливайте обилно: След пресаждането полейте цветето обилно, за да се утаи почвата и да се осигури необходимата влага на корените. Продължавайте да поливате редовно, като поддържате почвата постоянно влажна, но не и преовлажнена.

Цветя с БЯЛ цъфтеж за красива и елегантна градина

Мулчирайте и поддържайте: Нанесете слой мулч около току-що пресаденото цвете, за да запазите влагата, да потиснете плевелите и да регулирате температурата на почвата. Поддържайте постоянен график на поливане и наблюдавайте растението за признаци на стрес или заболяване.

Подходящо наторяване: В зависимост от вида на цветето помислете за добавяне на балансиран тор с бавно освобождаване, за да стимулирате здравословния растеж. Спазвайте препоръчителните норми за прилагане, посочени на етикета на продукта.

Наблюдение и грижи: Наблюдавайте пресаденото цвете през първите няколко седмици, за да се уверите, че то се адаптира към новата си среда. Изрязвайте мъртвия или повреден растеж, ако е необходимо.

Правилното пресаждане на цветя изисква търпение и грижи, но това е полезно начинание, което може да доведе до процъфтяващи и ярки цветове в градината. Като следвате тези стъпки и осигурите подходящите условия, можете да помогнете на пресадените цветя да се установят в новия си дом и да продължат да процъфтяват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво трябва да се пръскат ягодите при цъфтеж?

Дървото на желанията - ето как трябва да се грижите за това цвете

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Торене на лозето през пролетта - ето как се прави

Кога е най-добре да засадите гладиоли?

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Как да се справим с ранното кафяво гниене по черешите

Торене на краставиците през май - ето какво трябва да знае всеки градинар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com