Орхидеята ще цъфти както никога досега - полейте я с това

2165
Орхидеята ще цъфти както никога досега - полейте я с това
Снимка: iStock

Орхидеите са любимите на всички многогодишни цъфтящи растения с вечнозелени листа. Някои сортове могат лесно да се отглеждат в саксия, така че да украсят дома ви с ярките си и разнообразни цветове.

За добър цъфтеж трябва не само да подхранвате растението, но и да създадете близки до естествените за него условия за растеж и развитие.

Торове, които могат да се използват за орхидеи у дома, са: черупки от яйца, оризова вода, краве мляко, зелен чай.

Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите

По отношение на условията, които са близки до естествените, те включват ярка и дифузна светлина, висока влажност и температура на въздуха от +20 до +25 градуса. Ако орхидеята редовно спира да цъфти, трябва да преразгледате условията, при които я отглеждате.

Как да торим правилно орхидеята

Торовете осигуряват на орхидеите хранителни вещества, които насърчават растежа и цъфтежа. За да се наслаждавате на красивите цветя на това цвете през цялата година, използвайте 4 естествени тора.

Яйчената черупка е богата на калий и калций, така че служи като отличен естествен тор. Натрошете я и я сложете в тенджера с вода. Оставете сместа да заври, след това отстранете съда от котлона и оставете да се кисне 8 часа, за да приготвите разтвор за подхранване на орхидеята.

Прецедете получения разтвор и го съхранявайте в хладилник. Използвайте запарка от яйчени черупки за поливане на орхидеи.

Водата след варене на ориз е много ефективна за подхранване на орхидеи, стига да не е солена. След като сварите ориза, отцедете водата и я оставете да изстине, преди да полеете орхидеите с нея.

Освен оризова вода можете да използвате и вода след варене на картофи. Тя ще осигури на растенията калий и фосфор. За да направите това, просто запазете водата и я изсипете върху орхидеите, когато изстине.

Кравето мляко е богато на калций и азотни протеини, които са полезни за добрия растеж на орхидеите. Освен това има противогъбични свойства.

За да подхраните орхидеи, добавете малко вода към използваната кутия мляко. Внимавайте обаче в кутията да не е останало прекалено много мляко, тъй като това може да причини неприятна миризма и да забави растежа на растенията.

Зеленият чай е много полезен за орхидеите и за растенията. Благодарение на съдържанието на азот, той може да се използва за естествен тор за подхранване на тези красиви цветя и насърчаване на техния цъфтеж.

Просто отворете пакетче зелен чай и поръсете съдържанието му върху почвата. Това може да се прави веднъж месечно, както през пролетта, така и през лятото.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com