Оризовата вода - тайната за здрави орхидеи

5710
Оризовата вода - тайната за здрави орхидеи
Снимка: iStock

Подхранването на орхидеи с оризова вода е ключово за тяхното благополучие и красота. Опитните цветари откриват, че тази необичайна техника дава уникални резултати. Оризът е пълен със съставки, които орхидеите силно нуждаят - фосфор, калий, азот, въглехидрати и магнезий. Тези "златни" вещества са жизненоважни за здравия жизнен цикъл на цветето и допринасят за неговия обилен цъфтеж.

Оризовата вода е водата, в която сме накиснали ориз. Това нещо, което много хора изхвърлят, съдържа витамини и хранителни вещества, необходими на растенията, особено по време на цъфтежа и вегетацията. В нея се съдържат витамини от група В, азот, фосфор, калий, нишесте, мазнини и въглехидрати, както и сложни хранителни вещества, които растението използва за енергия и устойчивост срещу вредители.

Оризова вода за сияйна КОСА

За да приготвите оризовата вода, накиснете 50 грама ориз в 500 мл вода и го оставете да кисне в продължение на 24 часа. След това прецедете водата. Тя може да се съхранява в хладилника и да се използва, когато е необходимо. Поливайте орхидеите и другите растения веднъж на 15-20 дни, но винаги с вода на стайна температура.

Банановата кора е още един естествен продукт, който може да се използва за подхранване на орхидеи. Ето и три проверени рецепти:

Бананов чай

Оставете банановата кора да изсъхне на слънце или върху радиатора и след това я смелете на прах. Залейте 1 чаена лъжичка от праха с 200 мл вряла вода. Оставете течността да се охлади и полейте растението.

Кой би повярвал колко е полезна оризовата вода!

Бананова кора на прах

Нарежете кората на парчета и ги поставете във фурната в тава, покрита с хартия за печене. Когато кората изсъхне, оставете я да се охлади и от време на време добавяйте от праха в саксията на растението.

Бананова настойка

Залейте корите от 2 банани с 2 литра вода и оставете да престоят в продължение на 2 дни. Получената течност се разрежда с вода в съотношение 1:1. Тази настойка се използва за поливане на орхидеите и предоставя допълнителни полезни вещества на растението.

Ето защо НЕ трябва да изхвърляте оризовата вода!

В допълнение на оризовата вода и банановата кора, можете да създадете домашен концентриран тор. Той се приготвя от оризова вода, меласа, мляко, използвани чайни торбички и натрошени пилешки кости. Този тор е хранителна бомба, която дава на растенията важни хранителни вещества като азот, калий и фосфор. Подхранването на орхидеите се препоръчва по време на вегетационния период и цъфтежа. През есенно-зимния сезон и по време на горещите летни месеци подхранването трябва да се намали до веднъж месечно. Важно е да се избягва подхранването на болните, слаби и пресадени растения.

Използвайте оризова вода, бананова кора и домашния концентриран тор, за да осигурите здрави, красиви и обилено цъфтящи орхидеи и растения във вашата домашна градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com