Отглеждане на кампанула в саксия не е лесна работа - ето как се прави

20722
Отглеждане на кампанула в саксия не е лесна работа - ето как се прави
Снимка: iStock

От многобройните видове камбанки (Campanula) са широко разпространени в градините. Кампанулата е най-обичана от градинарите заради красотата си, заради обилния и продължителен цъфтеж през лятото и есента и заради своята непретенциозност.

Това е многогодишно тревисто растение с тънки стъбла, които образуват почти сферични храсти (до 30 см височина и диаметър). Тънко стъбло расте с 5-20 см по-високо от храста, а в края му се отваря много нежно, единично, фуниевидно цвете с форма на камбанка с диаметър до 5 см.

По време на периода на продължителен цъфтеж на кампанулата, от юни до есенните студове, всички храсти са покрити с многобройни цветя.

Летни цветя за красива градина, които да засадите

Отглеждане на кампанула

В градината тя цъфти обилно на слънчево място и на полусянка. Това растение достига пълна декоративна стойност през третата година от живота, може да расте на едно място до 5 години.

Кампанулата обича умерено плодородна, лека и добре дренирана алкална почва. За алкализиране на почвата около камбаничните храсти е полезно да добавите дървесна пепел.

Кампанулата не обича преовлажнена почва, което може да доведе до нейната смърт. Ако забележите, че издънките на растението са умрели, това е сигурен знак за излишна влага.

Но при продължителна липса на влага в почвата тя ще цъфти слабо. Ето защо, при силна топлина и продължителна суша, непретенциозните кампанули изискват поливане, за да продължат буйния си цъфтеж.

Ако редовно премахвате избледнелите цветя от нея, тогава, както всяко растение, можете значително да удължите цъфтежа. Ако в края на вълната на цъфтеж отрежете за кратко всички цветни стъбла, тогава след 3-4 седмици тя ще цъфти отново.

Ако искате силен и приятен мирис, засадете ТЕЗИ цветя в градината

Възпроизвеждане на кампанула чрез семена

Когато се размножава чрез семена, тя цъфти на втората година, семената могат да се засяват в саксия или в градината през пролетта или преди зимата. И ако ги засеете у дома рано напролет за разсад, разсадът ще цъфти още същата година (около 5 месеца след сеитбата).

Малките светло покълващи семена на кампанулата могат да бъдат предварително смесени с пясък или покрити с много тънък слой пясък след повърхностна сеитба в купа с рохкав субстрат (смес от тревна почва с пясък и натрошен торф). След това леко навлажнете посевите със спрей бутилка, поставете контейнера в найлонов плик и го поставете на светъл прозорец, но без пряко слънце. Издънките на камбанка се появяват след 2-3 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com