Подготовка на почвата за лукови растения

3912
Подготовка на почвата за лукови растения
Снимка: Couleur / Pixabay

Освен слънчевата светлина – друго много важно условие за добра реколта е почвата, в която засаявате растенията. Някои градинари пропускат тази стъпка, но добрият растеж на вашия лук зависи от плодородна, добре дренирана почва.

Добра идея е да тествате вашата почва преди засаждане, за да определите дали има дефицит на основни хранителни вещества и/или минерали и да определите pH.

Преди засаждане се погрижете да разхлабите уплатнената почва, за да стане ронлива, така че водата да може правилно да се оттича от вашите растения.

Кога да подготвите почвата си?

Подготовката на почвата може да се извърши по всяко време, когато земята не е прекалено влажна или замръзнала. Лукът може да се засади и на по-ниски температури, но те не трябва да са минусови. Уверете се, че почвата е добре подготвена и може да засадите в удобно за вас време.

Прибиране на реколта и съхранение на ЛУК

Типове почви

Почвите в различните региони са различни, така че отделете малко време, за да опознаете своята. Определете вашия тип почва и го коригирайте, ако е необходимо. Лукът расте най-добре в глинеста, ронлива почва.

Глинените и тинестите почви са съставени от много малки частици. Чувстват се хлъзгави и лепкави, когато са мокри. Глината и тинята задържат добре влагата, но са устойчиви на проникване на вода, особено когато са сухи. Често върху глинести или тинести почви се образуват локви и лесно се уплътняват.

Глина е смес от пясък, тиня или глина и органична материя. Глинестите почви са рохкави и изглеждат тъмни и богати. Когато се стисне в юмрука ви, влажната глинеста почва ще образува топка, която се рони. Глинестите почви обикновено абсорбират вода и съхраняват добре влагата. Могат да варират в абсорбцията и задържането на влага.

Златни правила за засяване на лук от семена

Пясъчните почви съдържат големи частици, които се виждат с невъоръжено око и обикновено са светли на цвят. Пясъкът изглежда едър, когато е мокър или сух и няма да образува топка, когато го стиснете в юмрук. Песъчливите почви остават рохкави и позволяват на влагата да прониква лесно, но не я задържат.

Ако почвата ви изобщо не е подходяща, може да създадете наддигнати лехи. Леглото трябва да е най-малко 15 см дълбоко. Можете дори да засадите лук в саксия и да я поставите, където ще бъде изложена на слънце 6-8 часа всеки ден. Лукът има нужда от пълно слънце.

pH на почвата

Добре е да знаете дали почвата ви е кисела или алкална. Лукът предпочита почва с pH между 6,2 и 6,8. Ако почвата ви е твърде кисела, смесете смлян варовик, а ако е твърде алкално, добавете торфен мъх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com