Полейте цветята с този разтвор от мая - те ще бухнат моментално!

13501
Полейте цветята с този разтвор от мая - те ще бухнат моментално!
Снимка: iStock

Трудно е да си представим жилище без цветя. Но в определен момент всяко едно растение започва да показва, че му липсват някои витамини и минерали. Листата стават летаргични, венчелистчетата и пъпките падат.

Основната причина за лошото здраве на растенията е изчерпване на състава на почвата. Много любители в такива случаи посещават специализирани магазини, за да купят химически торове. Но истинските познавачи отиват просто в кухнята и вземат... мая.

Маята е естествен продукт на био-основа, който е много полезен за стайни растения. Този кулинарен фермент активизира енергията на цветето. Резултатът е видим на следващия ден. Растението укрепва и се връща към нормалното си състояние в рамките на 4 дни след първия прием на разтвор с мая.

Ползите от такова подхранване наистина са осезаеми. Дори в големи и дълбоки саксии почвата не може да има достатъчно количество полезни елементи - поради което стайните цветя трябва да се торят много по-често от растенията в цветните лехи. Почвената смес в саксии за цветя бързо се изтощава и растението не получава достатъчно от веществата, необходими за развитието му. Маята ще помогне за възстановяване на здравето на растенията и дори ще ги накара да цъфтят отново.

Често срещни проблеми при отглеждане на стайни цветя и как да ги решите

За да активирате нейните свойства, трябва внимателно да я сипете в съд с вода така, че маята да остане на повърхността на течността. Изчаквате 15 минути и внимателно разбърквате до гладка хомогенна смес. Това е.

Разбира се, маята представлява сложен комплекс от витамини и минерали, но не е в състояние да осигури максимален запас от полезни микроелементи. Затова трябва да се прилагат и други видове торове. Например, луковичните и грудковите култури въобще не понасят захранване с мая.

Методи на приложение

Самият процес на приготвяне на разтвора с мая отнема не повече от 5 минути. Затова такива разтвори са широко разпространени както сред начинаещите, така и сред професионалните производители на цветя. Без съмнение торенето с мая е много полезно за стайни растения – разтворите с нея не съдържат химически съединения, а само само натурални органични продукти.

Градинарите, които постоянно използват метода на подхранване с мая, спазват няколко златни правила. Подхранването с мая трябва да се прилага върху загрята почва – която се тори само с пресен разтвор. Въвеждането на разтвор с мая може да се извърши директно в състава на почвата или в корена на самото растение. Първо трябва да разредите маята с вода в съотношение 1 грам мая в 5 литра вода. При застудяване цветята се поливат с разтвора веднъж месечно, а в топло време - веднъж на 10 дни.

5 стайни цветя, които ще донесат късмет и щастие в дома ви през 2023 година

Листно подхранване

Младите цветя получават необходимите хранителни вещества много по-бързо чрез листата. Така растенията придобиват сила, стават по-мощни. За листно подхранване трябва да се използва по-малко концентриран разтвор на мая. Той е идеален за подхранване на стайни култури през вегетационния период. Най-подходящото време за насищане на растенията с полезни микроелементи е вечерта. Слънцето залязва и лъчите му не се държат толкова агресивно към наторените култури.

Струва си да следвате следния алгоритъм на действие.

В дълбок съд наливате 10 л вода, добавяте 10 г суха мая и 1 с. л. захар. Смесвате съставките. Оставяте разтвора да ферментира известно време. След това отливате необходимото ви количество течност в друг съд. С обикновена чиста вода разреждате така заделената част от разтвора - трябва да увеличите нейния обем 5 пъти. Разтворът е готов.

Има още една проста рецепта. Вземате прясна мая в размер 1 грам на 5 литра вода. Загрявате малко водата и добавяте в нея маята. Разбърквате. Така приготвеният разтвор оставяте да ферментира 24 часа. Добавяте към него още 5 литра чиста вода, разбърквате и може да поливате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com