Превантивна мярка срещу едни от най-опасните ПЛЕВЕЛИ в градината

1376
Превантивна мярка срещу едни от най-опасните ПЛЕВЕЛИ в градината
Снимка: Public Domain

Проблемите във вашата градина са свързани най-често с плевелите. Те не само дразнят очите, но и заемат ценно пространство, но е доста трудно да се отървете от тях за постоянно.

Вместо препарати по-добър подход би бил прилагането на устойчива рутинна борба с плевелите. Открийте най-често срещани плевели и подходящата мярка за контрол на всеки един от тях.

Глухарче

Един от най-често срещаните плевели е глухарчето. Той е многогодишен и е лесно разпознаваем. Глухарчетата имат доста силен и дебел корен, който достига до 45 см дълбоко в почвата. Това е, което го прави труден за изкореняване само с ръка. Ако не премахнете растението изцяло – скоро може да очаквате да поникне пак.

Превантивна мярка

Ще трябва да изкопаете около 15-45 см дълбочина, когато почвата е влажна, за да отстраните целия корен. Ако обаче растението не е зряло, може да успеете да го изкорените на ръка. Също така избягвайте да имате високи нива на калий в почвата, защото глухарчето се бори да се конкурира с други растения, когато калият е оскъден.

Полезните плевели в градината. Ето кои са те

Орехова трева

Ореховата трева е агресивен плевел, на който трябва да обърнете голямо внимание. Много е устойчив и обикновените хербициди не винаги са ефективни. Този вид плевели са многогодишни и ще се появяват всеки сезон, ако не вземете подходящи мерки за контрол.

Превантивна мярка

Най-простата мярка за контрол, която може да опитате, е изкопаването на плевелите. Копайте дълбоко в почвата на поне 25 см, за да сте сигурни, че всички корени са елиминирани от почвата. Засенчването е друга мярка за контрол, защото този плевел вирее на слънце. Поддържайте тревната площ добре окосена, а ако и това не помогне, тогава може да опитате хербициди.

С този домашен спрей тази година няма да видите плевел в градината си

Пълзящият Чарли

Този плевел принадлежи към семейството на ментата. Расте много бързо и може да заеме празното място във вашата градина, ако не вземете мерки. Разпространява се предимно чрез коренища с хоризонтални стъбла, изпращащи мрежа от пълзящи корени и възли. Справя се добре във влажни и сенчести условия и ще пречи на вашата градина всяка година, тъй като многогодишен.

Превантивна мярка

Този плевел е доста труден за контрол. Опитайте да го изложите на слънце, тъй като вирее най-добре на сянка и това никак няма да му хареса.

Бораксът също е определен като контролна мярка. Съдържа бор, който е от съществено значение за растежа на растенията в малки концентрации. Ако заразата е минимална, можете да опитате да изкопаете плевелите от земята, за да ги елиминирате напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Плодове и зеленчуци за засаждане през МАЙ в градината

Засаждане на цвекло в домашната градина: Ето на какво да обърнете внимание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com