При отглеждане на розмарин често правим тези 3 грешки

33180
При отглеждане на розмарин често правим тези 3 грешки
Снимка: monicore / Pixabay

Какво е важно да знаете, когато отглеждате розмарин в саксия?

Ако се опитате да я държите в стая през зимата, тогава трябва да изберете най-хладния перваз на прозореца и да пръскате растението по-често. Но разбира се, най-доброто място за розмарин е зимна градина, прохладна тераса или остъклена, където през зимата температурата не пада под 5 градуса.

Розмаринът трябва да се полива, когато горният слой на почвата изсъхне. По време на вегетационния период храстът расте много бързо, така че поддръжката на контейнера изисква редовно хранене. Но тъй като листата се използват за храна, те могат да се хранят с органични торове (пепел, вермикомпост). Розмаринът предпочита алкална, варовита, добре дренирана почва. Между другото, прищипването на издънки за използване на пикантни билки в кухнята е само от полза за растението, то не се разтяга и образува много млади издънки.

Как да си отгледаме полезния розмарин у дома?

За да цъфти едно растение, то се нуждае от много слънчева светлина (или допълнително осветление с фитолампи). Неслучайно растението носи официалното име лечебен розмарин и задължително се е отглеждало в манастирските аптекарски градини. Всички онези чудесни свойства, които древната и средновековна медицина приписвали на растението, днес са потвърдени от науката. Установено е, че розмаринът е фитонцидно растение и отличен антидепресант.

И накрая малко историческа информация. Гръцките жени и римските патриции са използвали настойките от розмарин и маслото от него като еликсир за красота и младост. И първият парфюм, така наречената „унгарска вода“, изобретен от унгарската кралица Елизабет през 1370 г., не е нищо повече от масло от розмарин, разтворено в алкохол. „Унгарската вода“ се продаваше само в аптеките и беше много скъпа, тъй като беше предназначена „за запазване на женския чар“. Виното, напоено с розмарин, се смятало за универсално лекарство. А във Франция овцете пасели на розмаринени ливади, а месото на домашните животни придобило тръпчивия вкус на дивеч.

При отглеждане на розмарин често правим тези 3 грешки

Грешка 1 - слаб разсад

Изборът на здрави растения е половината от успеха. Когато купувате, потърсете екземпляри, които са ярко оцветени, имат много листа и не показват признаци на вредители или болести. По-добре е да отделите време за избор на най-добрите екземпляри, отколкото по-късно да се опитате да получите добра реколта от първоначално заразените растения.

Розмарин: ето какво лекува тази древна билка!

Грешка 2 – твърде близо засаждане

Като засаждате твърде близо, вие не позволявате на вашите билки да развият здрави коренови системи, които ще им помогнат да оцелеят през зимата и да се разширят през следващия вегетационен период. Важно е да планирате внимателно засаждането си: започнете с измерване на леглото или контейнера и когато купувате билки, обърнете голямо внимание на височината и ширината на зрялото растение.

Грешка 3 - неправилно поливане

По някаква причина има погрешно схващане, че билките се нуждаят от минимална влага и могат да издържат на суша, но те също изискват правилен график за поливане. Идеалното време е сутрин, така че почвата и корените да могат да попият водата преди слънцето да изгрее. Избягвайте поливането на листата, това няма да насърчи доброто здраве на растенията и може да причини мухъл и болести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com