При пролетното подрязване на мушкато - ето за какво да внимаваме

28676
При пролетното подрязване на мушкато - ето за какво да внимаваме
Снимка: iStock

За да направите мушкатото буен храст, през пролетта го подрежете. Ако искате вашето мушкато да цъфти пищно през лятото, през пролетта, е моментът да го подрежете. Пролетното подрязване на мушкато е най-полезният принос за бъдещия му цъфтеж.

Защо да подрязвате мушкатото през пролетта?

Мушкатото идва от юг и много обича слънцето. През зимата, поради липса на слънце, растенията растат високи и оплешивяват. Това тъжно явление вероятно е забелязано от всеки на первазите на прозореца.

Ситуацията няма да се промени сама, без вашата намеса. Разбира се, новите издънки с млади листа определено ще растат отново. Но те ще растат по върховете на растението. За да направите от мушкатото буен цъфтящ храст, той трябва да бъде подрязан на пънче през пролетта.

Кои хора НЕ трябва да отглеждат мушкато?

Кога да подрязвате мушкатото?

Основният критерий при избора на време за подрязване на мушкатото е достатъчното осветление. Ако подрязвате мушкатото, когато все още има малко слънце, издънките отново ще растат удължени, а не купести. Ако подрязвате късно, тогава цъфтежът ще настъпи по-късно.

Специалистите смятат, че най-доброто време за подрязване на мушкатото е втората половина на февруари и първата половина на март.

Може ли мушкатото да умре след резитба през пролетта?

Мушкатото реагира добре на подрязване. Единствената заплаха е гниенето на корените. Това може да се случи поради факта, че по време на пролетното подрязване е необходимо да се отрежат повечето листа, така че просто няма да има какво да изпари влагата.

Ето защо е важно да поливате мушкатото възможно най-малко след подрязването му. Първо намокрете горния слой почва в саксията, след това постепенно увеличете обема на водата, като се съсредоточите върху теглото на саксията, скоростта на изсъхване на почвата и броя на новите листа.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Как да подрязваме мушкато през пролетта?

Експертите съветват мушкатото да се подрязва до пънчето и да се използва формулата „5 възела“ за това. Каква е неговата същност?

Погледнете стъблата на мушкатото и потърсете възли по тях – местата, където расте листото. Приличат на „ивици“, често със сухи люспи. Под такава лента има една спяща пъпка, готова да се превърне в нова издънка.

Трябва да подрежете мушкатото, като оставите около 5 възела в долната част на всеки основен клон. По този начин получаваме „пънове“, които са достатъчни за гъст храст. Можете да импровизирате, като се съсредоточите върху размера на пънчето - ако 5 възела не са достатъчни, можете да оставите повече. Но 5 възела са достатъчни, за да получите зелен, пухкав храст, дори с риск някои от пъпките да не се събудят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com