Растения, които изцяло живеят на сянка

41335
Растения, които изцяло живеят на сянка
Снимка: Alina Kuptsova / Pixabay

Когато става въпрос за градина, повече от нас си представят просторно слънчево място, което е осеяно с много храсти и цветя. Има обаче и дворове, които не са така добре осветени от слънцето, в които не всяко цвете може да вирее. За щастие в света на растенията има и такива, които не се нуждаят от много светлина и виреят много добре и на по-сенчестите места. Преди да ви разкажем кои са те и преди да се спрете на някое от тях е добре да определите до колко сенчеста е вашата градина.

С плътна сянка може да се нарече мястото от двора, където интензивността на светлината е ниска почти през целия ден. Такава е тя обикновено под дърветата, където слънчевите лъчи достигат трудно. Частичната сянка е тази, при която дадено място от градината е осветено от слънцето само за няколко часа през деня. На лека сянка са местата, които са на сенчесто през по-голямата част от деня, но самата тя не е толкова плътна.

Най-красивите домашни цветя, които не се нуждаят от много грижи и цъфтят целогодишно

Кои са цветята и растенията, които обичат именно тази недобре осветена от слънцето част от градината?

Многогодишните растения обикновено изсъхват, когато са във фаза на покой. Това не се отнася обаче за кореновата им система, която остава жива в този период, докато не дойде подходящото време цветето да се раззелени и цъфне отново. Такова растения е кукурякът, който не изисква много грижи и се отглежда лесно. Засажда се през пролетта или есента и може да устои на по-влажни и сенчести места. „Дамското сърце“ е цвете, което също предпочита сянката и добре дренираната почва. Него не трябва да поливате често, за да предотвратите загниването на корените му.

Сред едногодишните растения също има такива, които се развиват добре на сянка. Едно от тях е бегонията, която обича светлината, но не директната. Поставена на правилното място тя ще ви радва с красивите си листа и цветове за дълго време. Импатиенс е сред най-предпочитаните от градинарите цвете през лятото. Сенчестото място в градината е най-подходящо за него, защото то не обича твърде високите температури.

Лесни за отглеждане цветя, които буквално нямат нужда от вашите грижи

Храстите също са сред растенията, които могат да виреят на сянка. Със своите различни форми и цветове, те ще внесат разнообразие и плътност в градината ви. Сред тях е растението Тис, което е с форма на цилиндър и прилича на малко дръвче с много гъста корона. Много прилича на елата, но е с по-меки бодлички. Бучиниш е вечнозелен храст, който обича плътната сянка, но няма нищо против и леките слънчеви лъчи.

В сенчестата част на двора си можете да засадите и увивно растение, като бръшляна или пълзящата хортензия, която ще изпълни пространството със своите прекрасни цветове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com