Растения, които отблъскват комарите и ги държат далеч от вашия двор

3823
Растения, които отблъскват комарите и ги държат далеч от вашия двор
Снимка: tookapic / Pixabay

Няма нищо по-досадно от комарите, летящи из дома и двора. Те не само могат да нахлуят в нашето пространство, но могат да оставят неприятни следи от ухапвания по кожата ни, причинявайки подуване с възпален и сърбящ обрив. В екстремни случаи тези насекоми могат също така да пренасят фатални болести, включително малария и треска.

За щастие има някои популярни растения, които са известни с това, че отблъскват комарите и ги държат надалеч. Чрез отглеждане или поставяне на тези репелентни растения около вашия двор и дом, силните миризми активно ще им попречат да стигнат до дома ви. Така че, ако искате да прогоните тези вредители по естествен начин, ето няколко растения, които отблъскват комарите и предпазват дома ви.

1. Розмарин

Розмаринът е най-малкото универсално растение. Маслото може да се използва за стимулиране на растежа на косата и за освежаване на всякакви ястия в кухнята. Въпреки че може да се наслаждаваме на миризмата на розмарина, той не е приятел на комарите, които активно го избягват. Всъщност розмаринът може да отблъсне всички видове мухи, както и мравки.

Може да се отглежда навън или в саксии на закрито при подходящи условия. Розмаринът предпочита да се държи на топло и на пряка слънчева светлина. Не трябва да стои на сянка твърде дълго, така че первазът на прозореца може да е най-добрият вариант. Нуждае се от добре дренираща песъчлива почва, за да процъфтява и редовен достъп до вода. Тъй като не е токсичен за котки и кучета, е безопасно да се държи в дома дори ако имате домашни любимци.

Комарите мразят копър! Ето как да го използвате срещу тях

2. Лимонена трева

Лимонената трева съдържа масло от цитронела, което може да се извлече от листата и стъблото. Тя има невероятен лимонов аромат, който гони комарите. Ароматът й прогонва още мишки и плъхове.

Като тропическо растение лимонената трева предпочита гореща среда с много слънце и високи температури. След като узреят, можете да използвате листата за овкусяване на супи и салати, така че това е още едно универсално растение. Внимавайте обаче, ако имате домашни любимци, които тичат наоколо, тъй като е токсична както за котки, така и за кучета.

Знаете ли какви болести пренасят комарите?

3. Невен

Следващото растение, което влиза в нашия списък с репеленти против комари, е невенът. Оранжево-жълтите цветове ще бъдат приятно допълнение към всяка градина и същевременно с това ще намали проблемите ви с вредителите. Това е така, защото съдържа естествено съединение, което често се среща в репелентите за насекоми, известно още като лимонен. Това създава цитрусов аромат, който комарите просто не могат да понасят.

Невенът обикновено се отглежда на открито, но все пак може да предпази от комарите в дома ви. Опитайте да отглеждате невен близо до вратите и прозорците си, тъй като това ще създаде външна бариера. Невенът се радват на сухи условия, с добре дренирана почва, въпреки че се нуждае от  редовен достъп до вода. Градинските невени също не са токсични за котки и кучета, което е идеално, ако имате домашни любимци.

4. Лавандула

Лавандулата често се използва навсякъде в дома. Популярният й аромат може да се намери в сапуни, свещи и перилни препарати. Освен това лавандуловото масло може да се използва и за здравословни и уелнес цели, като например да ни помогне да заспим или да облекчим стреса.

Добрата новина е, че макар ние да обичаме този аромат, комарите изобщо не го харесват. Всъщност миризмата на лавандула, независимо дали е прясна, изсушена или под формата на масло, ще победи тези вредители и ще ги държи далеч.

Можете да отглеждате лавандула навън или на закрито доста лесно. Тя е издръжливо растение, предпочита топло и слънчево място и цъфти в прекалено сухи условия.

Как да изгоним комарите от стаята?

5. Градински чай

Добавяме тази билка към рецепти, за да обогатим вкуса и аромата на ястията. Салвията, както още се нарича градинският чай често се използва като допълнение към масло и сосове, както и към месо и зеленчуци. Въпреки това земният аромат, намиращ се в листата активно отблъсква комари и мухи, особено когато листата са изсушени и изгорени. Като алтернатива, листата могат да бъдат стратегически поставени около дома ви.

Салвията е лесна за отглеждане - може да се засажда на закрито в саксии или навън. Предпочита слънце, така че перваза на прозореца би работил добре на закрито, а почвата трябва да е добре дренирана.

6. Босилек

Босилекът е друга ароматна билка, която е страхотен репелент срещу комари. По-специално карамфиловият босилек, който има остра, подобна на карамфил миризма, която комарите мразят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com