Различни методи за размножаване на рози

4391
Различни методи за размножаване на рози
Снимка: iStock/Guliver

Маркирайте редовни слоеве

Най-лесният начин за размножаване на рози. Този метод се използва, ако искате минимално увреждане на родителското растение. Клонът е покрит с пръст, оставяйки само върха. Там, където издънката е покрита със земя, се образуват корени. Слоевете обикновено се полагат в началото на пролетта. За да се осигури успех, се използват издънки с развита способност за образуване на вкореняване, които са разположени плитко под повърхността.

Пуснете една таблетка витамин C, когато вкоренявате розата за гарантиран успех

Отглеждането на рози е свързано с определени трудности, поради което не може да се гарантира сто процентов успех. Опитайте да вкорените...

Подготовката на pocvaта ще бъде много важна. Трябва да се изкопае възможно най-дълбоко. След това добавете необходимото количество торф и пясък. Pocvaта трябва да има добра водозадържаща способност, въздушен поток и дренаж.

На огънатата издънка отстранете всички листа. Клонът се полага на дъното на изкопания трап. Ако стъблото не се "подчинява", тогава се фиксира с телени лъкове. Допълнете със земя, леко уплътнена и напоена. Трябва да поливате редовно, а при сухо време - няколко пъти на ден.

В началото на есента резниците се отделят от майчиното растение. След 2-3 седмици, за по-добро развитие на корена, върхът на среза се отрязва. Малко по-късно розовото растение се трансплантира в саксия или на ново "место на пребиваване". Ако кореновата система не е достатъчно развита, тогава растенията се оставят за следващата година.

Въздушно наслояване

Не изхвърляйте розата от букета си - засадете я така!

Не обичаме да изхвърляме букетите си, особено ако са от важен за нас човек и подарени с много любов. Както и много често се подаряват р...

Друг добре познат метод за размножаване на растенията. Методът традиционно се нарича китайски (дошъл е от Китай). Образуването на корени се slucvа върху неотделен вдървесен летораст. Пръстенът от кората се отстранява на 15-25 см от върха му. Тази зона е защитена от светлина. Ако го заобиколите с топла и влажна pocva, корените трябва да се образуват в рамките на няколко седмици. Ще трябва да изчакате поне един вегетационен период за образуване на корени. След това вкорененият разрез се отделя внимателно и се засажда в саксия.

Възпроизвеждане на рози чрез вертикално наслояване

Обикновено се използва само за размножаване на растения за продажба. Но се прилага само за сортове, които понасят добре годишната кратка резитба. През годината растението не се пипа. Присадените рози не са подходящи за такива цели. За такова размножаване са подходящи само вкоренени рози. С настъпването на периода на покой растението се отрязва, оставяйки пънче с височина 5-7 см. При много ниски температури тази техника се прави най-добре през пролетта, преди да започне растежа.

На следващата пролет, когато нарастващите леторасти достигнат около 10-15 см, те се отрязват, така че цялото растение да е под земята. Важно е да не отлагате с хълмовете. С израстването на леторастите те продължават да се скупчват до височина 25 см. През сухо лято pocvaта трябва да се полива. Не е нужно да сте ревностни с поливането. Pocvaта трябва да е топла и леко влажна.

С този разтвор розите в градината дълго ще ви радват

С красотата и уханието си розата е в състояние да преобрази всяка градина. Но въпреки безспорните си предимства, розовите храсти се нуж...

В края на есента или в началото на зимата, след като листата напълно опадат и растението премине в състояние на покой, земята около слоя внимателно се изгребва до първоначалното си ниво. Вкоренените слоеве се отделят от майчиното растение с резитба. След това те веднага се засаждат в земята. На майчиното растение цялата пoчвa се отстранява, така че пъпките да получат ефекта от понижената температура, от която се нуждаят през зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com