Резитба на кайсията през пролетта - ето какво трябва да знае всеки градинар

30005
Резитба на кайсията през пролетта - ето какво трябва да знае всеки градинар
Снимка: Pixabay

Всеки градинар, който има кайсия в двора си, трябва да е запознат с правилата за нейната грижа. Едно от тях е свързано с резитбата на дръвчето през пролетта. Правилнотото извършване на процедруата е от съществено значение за реколтата.

Резитба на кайсията през пролетта

Подрязването подобрява светлината и вентилацията в короната на дървото, което служи като средство за предотвратяване на болести и намалява вероятността от появата на вредители.

Първото условие е, че трябва да се извърши навреме, преди да се появят пъпките. Подрязването, след като сокът е започнал да тече, ще увеличи риска от заболяване.

Кой не трябва да яде кайсии?

В южните райони резитбата се планира за края на март, а в северните райони до средата на април, но като се вземат предвид климатичните условия.

Необходимо е да се поддържа годишен растеж в рамките на 50 см и да се отстраняват не повече от 1/3 от общия брой скелетни клони. Неразклонено дърво се съкращава с 30 см, а при резитба на разклонени се оформя короната.

Високите дървета се подрязват по метода на разредената резитба (формират се 5 скелетни клона с интервал от 35-40 cm меду тях). При по-малките дръвчета се практикува вазообразна резитба (отрязват се клоните около ствола).

Не забравяйте да премахнете клоните, които удебеляват короната, кривите, растящи под остър ъгъл, както и клоните, растящи под тъп ъгъл надолу, издънките под 1-вия слой и заедно с тях сухите, болни и повредени клони.

Други грижи за кайсиите

Кайсиите се нуждаят и от редовно поливане, особено след разсаждане и по време на растеж. През втората половина на лятото растенията се поливат само по време на суша; прекомерното поливане през август може да доведе до продължителен растеж на леторастите, които няма да узреят през зимата и ще замръзнат.

Задължително е и торенето с течни торове. За да се увеличи добивът, тази процедура може да се извърши по следния начин - правят се три или четири дупки в периметъра около ствола на дървото на дълбочина около половин метър, напълнете ги с дребен натрошен камък и след това изсипете тор в тях. Използвайки тази технология, резултатът ще бъде видим веднага, тъй като течните торове се абсорбират в такива кладенци, като в гъба и се усвояват напълно от корените. Те могат да се използват за грижа за кайсии в продължение на няколко години. В допълнение, тези дупки могат да се използват и за поливане. Благодарение на тях кислородът достига по-добре до кореновата система. За подхранване може да използвате течни органични торове, например оборски тор - 10-15 литра на дърво.

Грижата за кайсията включва и ежегодно варосване. От ранна възраст, в края на есента и началото на пролетта, стволовете и основните скелетни клони на овошките се варосват, като се добавя меден сулфат към сместа за варосването.

Засаждане и грижа на кайсиево дърво

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com