Свиването на листата на доматите е чест проблем - ето как да се справите

5241
Свиването на листата на доматите е чест проблем - ето как да се справите
Снимка: Istock

Доматите са изключително популярни в градинарството, но понякога се сблъскваме с проблема на свитите или усукани листа. Този проблем може да има различни причини, включително екологични, химически и биологични фактори. В този статия ще ви предоставим информация и съвети за как да се справите с този проблем, и как да спасите вашите домати.

1. Свиване, причинено от вятъра

Силният вятър и праховите частици, които носи, могат да навредят на листата и стъблата на доматените растения. Топлината и ниската влажност са основни фактори, които могат да доведат до свиване на листата. Това е реакция на самозащита, при която листата се извиват малко, за да предотвратят загубата на вода.

Защо се свиват листата на доматите - ето какви са причините

2. Климатични условия

Доматите обичат умерен климат, и когато температурите станат твърде високи (над 35 градуса), листата на растенията започват да се свиват. Този проблем се усложнява при липса на влага. Затова е важно да мулчирате почвата и да я поддържате влажна с добавяне на компост или други естествени органични торове.

3. Въшки по растенията

Въшките могат да бъдат малки и незабележими, но те могат да причинят свиване на листата. За да се справите с тях, може да приложите същите средства, които използвате срещу колорадските бръмбари по картофите. Наръсването на обелки от лук по земята преди засаждане или използването на препарати за пръскане на доматите може да помогне в борбата с въшките.

Листата на доматите се свиват? Ето как да се справите!

4. Бактериални инфекции, вируси или гниене

Свиването на листата може да бъде симптом на сериозни заболявания на растенията, особено ако долните листа се свиват или потъмняват, а по-късно и изсъхват. За да проверите дали растението е заразено, можете да направите разрез на стъблото. Ако видите кафяв пръстен, растението е вероятно заразено с бактерия и трябва да бъде отстранено. Някои вируси могат също да причинят свиване на листата на доматите, като симптомите са често жълто-зелени мозаечни оцветявания по листата.

5. Липса на минерали

Листата на доматите могат да се свиват и поради липса на важни минерали като фосфор, бор, манган, калций и други микроелементи. В такъв случай, подобава да наторите почвата с компост или натурални органични торове. Липсата на калий може също да причини свиване на краищата на листата, и в този случай добавянето на картофени обелки, бананови кори или обелки от тиквички може да помогне.

Правете ТОВА и листата на доматите НИКОГА няма да се свиват

6. Хербициди

Хербицидите, които се използват за борба с плевелите в близост до доматите, могат да предизвикат свиване и увреждане на растенията. За да намалите вредите, следва да спазвате инструкциите за употреба на хербицидите и да избягвате пръскането при вятър.

Свиването на листата на доматите може да бъде предизвикано от разнообразни фактори, но като градинари можем да вземем мерки за борба с тях и да помогнем на нашите домати да растат здрави и красиви. Не забравяйте да следите внимателно вашите растения и да реагирате своевременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com