Защо се свиват листата на доматите - ето какви са причините

26622
Защо се свиват листата на доматите - ето какви са причините
Снимка: iStock

Невъзможно е да се даде категоричен отговор защо листата на доматите се свиват, тъй като това може да се случи по много причини. Градинарите трябва да са наясно, че това е сигнал да се предприемат спешни действия за спасяване на растенията и културите.

Какви са причините, поради които листата на доматите се свиват?

Най-очевидната причина за свиването на листата при доматите е високата топлина. По този начин растението намалява площта на изпарение на влагата. След настъпването на вечерната прохлада листата се изправят. Това се отнася за домати, отглеждани в оранжерия. На открито доматите могат да се държат по този начин поради твърде студените нощи.

Ако листата не реагират на температурни промени и остават усукани, по-добре е да ги премахнете, тъй като фотосинтезата в тях не се извършва напълно и те черпят повече сила от растението, отколкото са полезни. Трябва да отрежете листата постепенно: не повече от две на седмица от един храст.

Остър дефицит на влага

Доматите са чувствителни както към излишък, така и към липса на влага. В последния случай растението се опитва да се защити и да намали площта на изпарение на ценната течност чрез усукване на листата.

Редовността на поливането се влияе от характеристиките на почвата и температурата на въздуха. Тежката глинеста почва се препоръчва да се полива по-рядко от леката и пясъчна.

При температура на въздуха до 20 градуса през деня, трябва да поливате доматите 1 път на 7-10 дни. Ако термометърът показва от 30 градуса по Целзий, тогава поливането се извършва всеки ден в малки количества.

Техники за поливане на домати: Тайните на градинарите са разкрити

Липса на почвени хранителни елементи

Липсата на определени хранителни вещества също причинява ситуация, при която листата на растенията се държат странно. Нека да разберем как да нахраним доматите, ако листата са навити поради този проблем.

Липсата на фосфор води до свиване на листата, а долната страна стават лилави на цвят. Показано е въвеждането на суперфосфати по коренов метод (500 ml 12% разтвор на храст). Можете също така просто да поръсите леглата с пепел и вода, но ефектът няма да се появи веднага.

Дефицитът на мед не е толкова често срещан при доматите. Обикновено се появява на фона на храсти, третирани с течност за гъбични заболявания. При липса на мед листата се покриват с бледожълти петна, след което почерняват и падат.

Недостигът на калий се проявява в усукване на листата на доматите. За лечение на 1 супена лъжица. л. калиев нитрат се разтваря в 10 литра и се полива 0,5 литра под корена.

Поливане на доматените растения и проблеми, за които да внимавате

Дефицитът на азот възниква при бедни почви, както и там, където са нарушени подготвителните земеделски практики. При липса на това вещество растението извива листата, бледнее, пожълтява и се развива слабо. В този случай минералният тор и горната превръзка с всякаква билкова инфузия ще помогнат.

Недостигът на калций се характеризира с появата на крайно гниене по плодовете. Опитните градинари препоръчват следната рецепта:

·         21 g калциев нитрат;

·         380 g пепел;

·         11 g урея;

Съставките се разреждат в кофа с вода и се подхранват растенията. За обработка на 1 кв.м. необходими са 2,5 литра вода.

Защо листата на доматите се свиват след хранене?

При излишък на азот горните листа на доматите се извиват надолу, а останалите изглеждат нормално. В този случай азотното торене се спира. Почвата се неутрализира с калиев сулфат или екстракт от пепел.

Ако след хранене листата на домата се свиват и стъблото става лилаво, това показва излишък на цинк. Третирането се извършва чрез внасяне на органична материя в почвата.

Голямо количество манган в почвата причинява усукване и гофриране на листата. Цветът им се променя до ярко зелен. За да се реши проблемът, прилагането на торене върху земята е напълно спряно.

Механична травма на корените

Кореновата система на доматите може лесно да се повреди по време на разхлабване или трансплантация на растения.

Поливане на доматените растения и проблеми, за които да внимавате

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/gardening/polivane-na-domatenite-rastenija-i-problemi-za-koito-da-vnimavate-news_1981236.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com