Тайни в отглеждането на патладжан - от семената до богатата реколта

7258
Тайни в отглеждането на патладжан - от семената до богатата реколта
Снимка: Actualno.com

Диетолозите казват, че основната стойност на патладжана е минимум калории и максимална ситост: когато на масата ви има пържени или печени патладжани, „хайвер от задгранични патладжани“, пълнени патладжани или пикантно предястие от патладжани „езикът на тъщата“, вие вероятно няма да искате да запълните стомаха си с паста. След като ядете такова ястие за вечеря, няма да се чувствате гладни и да организирате нощен „лов“ към хладилника.

И ако се притеснявате за съдържанието на нитрати в тях, тогава ще ви отговорим директно: най-добрият начин да нахраните семейството си с органични продукти е да ги отглеждате сами, в своята лятна вила или на двора в целогодишната си къща. И така, отглеждането на патладжан е отговорна работа, но ще останете доволни от резултата. Какво може да се окаже по-добро от млади, бели и без горчивина патладжани, които са много вкусни под всякаква форма? Много вероятно е това да е само синият патладжан, който ви позволява да се отървете от холестерола и камъните в бъбреците, да увеличите съдържанието на калий и магнезий, а също и да удължите младостта си!

Отглеждане и грижи за патладжан: основни тайни

Най-лесно е да отглеждате патладжан от разсад или семена на места, на места, където има достатъчно топлина и слънце. Растението е непретенциозно и расте по тежките почви. Само не забравяйте да го поливате!

Когато избирате семена, купувайте семена от първата година на прибиране на реколтата - те имат най-добра кълняемост. Основното правило на градинаря: патладжанът няма да расте на перваза на прозореца като доматите, така че трябва да следвате няколко основни препоръки:

• почвата трябва да е лека, проветрива и рохкава – за целта, вземете две трети от торфения субстрат, добавете една трета от кокосовия орех и една десета от перлита;

• в плоски саксии с височина не повече от 10 сантиметра, напълнете с почвата, точно до половината, поставете семената според сортовете в различни саксии и поръсете още 1 сантиметър пръст отгоре;

• вода се покрива с найлоново фолио;

• поставете всички саксии на "топло място" под, като температурният режим да е около 30 градуса;

• след появата на първите издънки може да прехвърлите на прозореца и не забравяйте да осигурите на разсада допълнително осветление - дневната светлина, трябва да е най-малко 12 часа;

Топ трик за премахване на горчивината на патладжана само за 15 минути

Патладжанът е вкусен и полезен зеленчук. Но понякога горчивината му разваля вкуса на ястията. Горчивият вкус на този зеленчук се запазв...

• организирайте "подхранване" за разсад седмица, след покълването: може да поливате със стимулатор за растежа на растенията;

• следете влажността на почвата и температурата да е до 20-24 градуса;

• след появата на пълноценно листо, поставете разсада, внимателно издърпвайки влажната земя и трансплантирайте в половин литрови контейнери с органичен субстрат, вода от спрей бутилка, следете температурата на въздуха.

Отглеждане на разсад от патладжан

В средата на април или по-късно, след затопляне на почвата, разсадът може да бъде трансплантиран в земята. Следвайте някои правила:

Градинар издаде как най-лесно можете да се отървете от болестите по патладжана и пипера

Безспорен е фактът, че най-полезни са онези зеленчуци, които сами отглеждаме в домашни условия. Те са лишени от всякакви нитрати и пест...

1. Добре е да организирате оранжерия;

2. Разсадът не се заравя много в земята;

3. Мулчирайте пръстта.

4. Уверете се, че корените не се показват над земята - необходимо е да разпръснете растенията навреме и, ако е необходимо, да завържете храстите.

5. След няколко седмици разсадът на вашия патладжан ще порасне с листа и ще започне да цъфти. Поливайте го често и за предпочитане с топла вода.

Вкусна гръцка рецепта за пълнен патладжан със сирене

Продукти: 2 големи патладжана 150 гр. извара 100 гр. сирене 1 скилидка чесън 1 яйце пресен копър, магданоз и босилек (по 4 клонче...

6. Не забравяйте да откъснете първите цветя. Между другото, обърнете внимание на красотата на цветето на патладжана - изглежда като тропическо чудо! Не забравяйте, че колкото повече листа има то, толкова по-добра ще е реколтата.

7. На един храст не трябва да има повече от десет плода. Израстъците се отстраняват внимателно .

8. „Напредналите“ градинари смятат, че ACC е най-добрият тор - аериран компостен чай. Разсадът също реагира добре на азотни и фосфорни торове.

9. Колорадският бръмбар и охлювите много обичат патладжана, така че не забравяйте да правите чистка от тях, за да не останете без реколта!

За почитателите на патладжани, най-удобната идея за прибиране на реколтата през зимата е, следната: нарежете зрял плод на филийки и поставете в предварително загрята фурна за 5-10 минути, поръсете сушените патладжани с магданоз и увийте наденицата в стреч фолио, сложете във фризера. Сега може да се насладите на вкуса и аромата на вашето работно лято и този вкус да остане за през цялата зима!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com