Това са цветята – повелителки на есента. Как да си ги отглеждате в саксия 

4979
Това са цветята – повелителки на есента. Как да си ги отглеждате в саксия 
Снимка: https://pixabay.com

Хризантемите са сред най-красивите и предпочитани цветя от дамите, както за отглеждане, така и за получаване на красиви букети. Те радват с присъствието си всеки дом, в който се помещават. Съществуват различни сортове, цветята цъфтят с различни цветове. Цъфтежът им обикновено се наблюдава в период август-ноември.

Хризантемите се смятат за повелителки на есента. Ако ги подарите за повод, ще радват собственика си до месец, потопени във ваза, а иначе може да си ги отглеждате и в саксия. Какво трябва да знаете в този случай?

Трикове и грешки при отглеждането на хризантеми

Хризантемите несъмнено са едни от най-красивите и кичести есенни растения. Някои дори наричат това растение “златото на градината...

Ако решите да си засадите хризантеми, трябва да знаете, че те не обичат прекалената влага и сенчестите места. Затова е добре да ги държите на високо и на слънце. Разбира се, цветята имат нужда от поливане, за да не изсъхнат. Добре е да ги засадите в пропусклива и по-рохкава почва. Може да обогатите с тор, компост или торф, но внимателно, защото има риск те са израснат на височина, но да цъфтят по-малко или изобщо. Важно е почвата им да е богата на хранителни вещества, които са много важни за тях.

За да направите добър дренаж на почвата, може да ползвате едър пясък. Добре е сместа да не е киселина, препоръчително е да е неутрална.

Хризантемите се засаждат в дъждовно или облачно време. Ако е лято и слънцето грее силно, изчакайте, докато се скрие или преди да се покаже – тоест рано сутринта или късно вечерта. Направете дупка около 40 см, засадете растението и полейте с вода. Ако са по-дълги, може да се нуждаят от някаква опора като дървена дъсчица например.

Ако желаете да обогатите градината си с хризантеми, може да ги размножите по два начина: чрез делене на корена и резници. Важно е да засадите или пресадите хризантемите единствено през пролетта, най-добре през месец май. Така няма да замръзнат, а слънцето все още не е толкова силно и те ще се хванат. Ако изпуснете май месец, може да го направите и през началото на юни, но не по-късно.

Да си отгледаме хризантема

Хризантемата е едно от най-популярните и харесвани есенни цветя. Расте лесно и цъфти в големи количества в края на лятото и есента. Фор...

Ако пък имате растения за засаждане след лятото, може да ги засадите най-късно до 15 септември, защото след това може да замръзнат. Важно е да се захванат преди студения сезон. Ако не се справите дотогава, насъдете стръкове в саксия, отрежете ги ниско и поставете саксията на тъмно място, където е между 4 и 6 градуса. Поливайте от време на време през зимните месеци.

Когато отмине февруари месец, цветята трябва да се посадят в парник и да се поливат често. Ще забележите как до края на месец март те вече са пораснали и ще можете да ги пресадите. Важно е да бъде с височина от около 10 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com