Уникално лесен начин за сеене на моркови – спестете си време и усилия

25179
Уникално лесен начин за сеене на моркови – спестете си време и усилия
Снимка: iStock

Морковите са сред най-полезните зеленчуци, които лесно можем да си отгледаме и сами дори в сандъчета на терасата. Разнообразието от сортове е голямо и дава възможност за избор, а цветните моркови в нестандартни нюанси на лилаво, червено, жълто са не само полезни, но и наслада за сетивата, популярна с декоративната си стойност. Отглеждането на моркови не е сложна задача, ако имате познания и опит в сферата и знаете лесен начин за сеене на моркови, но вероятно първо си задавате въпроса заслужава ли си да се научите да ги отглеждате и какво ви дават морковите.

4 ползи от консумацията на моркови

  • Само едни-единствен морков на ден съумява да ви достави много над необходимата ви доза витамин А за деня. Това прави зеленчука един от най-ценните за зрението. Витаминът е ценен и за имунната система, която поддържа в готовност, както и за репродуктивните функции и красивата, здрава и еластична кожа.
  • Морковите са сред най-богатите на антиоксиданти дарове на природата. В зависимост от цвета си морковите ще доставят на тялото ви различни антиоксиданти, като в оранжевите например преобладава бета-каротинът. Заслужава си да си приготвите цветна морковена салата или торта, за да доставите на организма си различни антиоксиданти.
  • Морковите са богати на каротеноиди, с което според учените намаляват риска от онкологични заболявания на простатата.  
  • Богатото съдържание на фибри в морковите помага за поддържането на нормалното функциониране на храносмилателната система и създава усещане за ситост.

Кои хора НЕ е препоръчително да ядат моркови

Защо да си отгледате моркови?

Зеленчуците, които отглеждате сами, са на една ръка разстояние – на балкона или в градината ви, което в някои градове или райони на страната не може да се каже за магазина. По-вероятно е да хапвате моркови, ако са до вас, отколкото ако е необходимо да изминете няколко километра, за да ги закупите.

В морковите, които купувате от пазари, магазини и тържища, може да има пестициди, което значително намалява здравословните им ползи. Отгледаните от вас моркови са еко и био продукт, ако внимавате с какво и дали като цяло ги торите.

Цветните, пъстри моркови имат и декоративна стойност, тяхната визия определено привлича вниманието и благодарение на отглеждане на цветни моркови може да приковете вниманието към вас.

Уникално лесен начин за сеене на моркови

За да сеете и отгледате моркови, важно е тази градинарска дейност да не ви натоварва, да имате време за нея и да е лесна и лека за вас, за да не се откажете от добрите си намерения още на старта. Ако ви е трудоемко и времеемко, а усилията ви не се увенчават с търсения резултат, е по-вероятно да преустановите опитите да си отгледате не само моркови, но и всякакви зеленчуци като цяло.

Какво ще се случи, ако ядете моркови всеки ден

Опитайте този лесен начин за сеене на моркови сега, когато стартира подходящото време за засаждането им – през февруари. Методът е подходящ за начинаещи градинари, домашно отглеждане и гарантира добра реколта. Състои се в засаждане на сухи семена в градината в лехи или в сандъчета на балкона, като е важно да оставяте място между тях, за да не се налага разсаждане, с което ще изгубите времето си. Методът е сред най-естествените и дори хора без никакъв опит се справят отлично с него.

Друг лесен начин за сеене на моркови изисква семената да се смесят с кофа напълно сух пясък, който се разхвърля равномерно в браздите. Разхвърлянето на пясъка е бързо, а методът е икономичен и спестява много време, което иначе е нужно за засаждането на семенцата едно по едно. Засипвате след това с почва, поливате и забравяте за морковите до момента, в който ще ги посетите отново, за да оберете реколтата си. Лесно, нали? И не изисква времето и грижите ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com