В какво се накисват семената на доматите за здрав разсад

12966
В какво се накисват семената на доматите за здрав разсад
Снимка: Andreas Göllner / Pixabay

Много начинаещи вярват, че семената на разсада не трябва да се третират преди сеитба, защото те ще покълнат и без тази процедура. Семената наистина могат да покълнат и да се развият добре в началото, но след това започват да възникват проблеми под формата на всякакви болести - черен крак, фузариум и др.

Причината е именно, че преди засаждане не са третирани семената, чиято обвивка може да съдържа патогенни бактерии и спори.

Дезинфекция на семената на доматите

За дезинфекция на семена можете да използвате 70% водка. Накиснете семената във водка за 10 минути, след което ги изплакнете с чиста вода. След това семената са готови за покълване.

Най-добрите дни за засаждане на разсад домати през март 2024

Хлорхексидин - тази опция е подходяща за летни жители, които смятат, че семената им могат да бъдат заразени с късна болест или кладоспориоза. За да дезинфекцирате семената, трябва да излеете 0,5% разтвор хлорхексидин в подходящ съд и след това да потопите семената в него за 10-60 минути. Някои градинари използват вода за уста с тази съставка за накисване на семената.

Преди накисване семената се калибрират – сортират се по големина. Това е особено важно при избора на семена от домати за разсад, тъй като ви позволява да отгледате здрав и силен разсад. Както знаете, големите и тежки семена покълват по-добре и дават по-висок добив. Затова първо се отделят най-леките.

За да направите това, доматените семена се накисват в топла вода (22-25˚C). След два часа разбъркайте и отстранете тези, които са се отделили на повърхността.

След това пригответе разтвор от 30-35 гр сол в 1 литър топла вода и добавете в него доматени семена на малки порции. След 10-15 минути се разбърква.

Най-добрите семена за засаждане са тези, които са паднали на дъното на съда със солен разтвор. Тези, които плуват в разтвора, също могат да бъдат засадени, но отделно.

Семената се изваждат, като водата се прецежда през цедка и се измиват добре, за да не остане нито грам сол по тях, тъй като намалява кълняемостта. След това доматените семена или незабавно се накисват в специален разтвор, или се изсушават и се разпръсват върху лист хартия.

Питейната вода е абсолютно неподходяща за приготвяне на разтвори и покълване на семена, тъй като съдържа вреден хлор. В тази ситуация можете да използвате чешмяна вода, която е престояла 2-3 дни. Разтопената, дъждовната или бутилираната вода е много подходяща за накисване.

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com