Засадете тези зеленчуци едни до други и ще се изненадате с колко реколта ще ви дарят

14307
Засадете тези зеленчуци едни до други и ще се изненадате с колко реколта ще ви дарят
Снимка: iStock

Всеки зеленчук трябва да има своят правилен "другар" в градината, като тези които са по-опитни градинари, знаят, че има такива зеленчуци, които растат добре заедно, докато други си пречат. И ето в този ред на мисли кои са зеленчуците, които е по-добре да растат близо един на друг, за да се радвате на добра реколта.

Тези зеленчуци обикновено благоприятстват един на друг, подхранват се взаимно и си помагат да растат повече и по-здрави. Това е вид "интелигентно засаждане" при което е важно да се избере подходящо място в двора, където да се засадят зеленчуците. 

Край на досадното плевене в градината с тези бързи трикчета

Когато съчетанието им е правилно, те ще ви се отблагодарят с висока дажба. Идеята на това "упражнение" е всеки зеленчук да бъде засаден до свой "компаньон", като трябва да се обърне специално внимание на семействата зеленчуци. Например зелето чудесно ще расте с цвекло или друга листна култура.

Също така трябва да знаете, че някои билки може и да гонят вредителите, но други ще направят зеленчуците още по-вкусни. Важна отбелязка са и зеленчуците, които просто не могат да съществуват близо до каквито и да е било други зеленчуци. Ето и кои са тези, които задължително трябва да засадите близо едни до други.

Моркови

Морковите живеят най-добре близо до лука. Алцинът в него е с мощен инсектициден и фунгициден ефект и пази морковите от вредители. Не си и помисляйте обаче да слагате до морковите боб, грах, ряпа, маруля или домати.

Пипер

Засадите ли до пипера босилек, домати, лук, спанак или кориандър, ще се радвате на много добра реколта. Само не го слагайте близо до фасул, защото това е може би най-лошото решение.

Фасул

За добра реколта от фасул, около него сложете например броколи, моркови, царевица, карфиоли, зеле, целина, грах, краставици, картофи, патладжани, тиквички, дрои репички. Той ще даде много плодове в този случай. Ако сложите близо до него обаче слънчоглед, лук, чесън или пипер, ще останете много разочаровани.

Домати

Градинар: Какво не трябва да забравите да направите в градината през март?

Март бележи началото на интензивната работа в градината. Важно е да се приберем след зимата, но също така да се подготвим за новия сезо...

Домати се чувстват прекрасно щом около тях има боб, краставици, босилек, копър, лук, репички, магданоз, спанак, черен пипер. Обратното обаче става, ако в съседство сте им наредили царевица, картофи или зеле.

Краставици

Краставиците ще бъдат адски богати, ако се намират около карфиол, грах, зеле, броколи, боб. Но картофите, пъпешите и билките, определено не им понасят.

И вие ще заровите яйце и банан в градината си, като разберете какво става със зеленчуците!

Зеле

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

Розите са кралиците сред цветята и на тях трябва да се обръща специално внимание и да се прилагат правилните грижи, за да се възползват...

Зелето се чувства добре щом е съсед на краставицата, лука, картофите, боба, целината, градинския чай, мащерка или спанак. Няма да получите нищо от него обаче, ако го сложите близо до ягоди, броколи, карфиоли и домати.

Цвекло

Най-добрите съседи на полезното цвекло са карфиолите, броколите, лука, марулята и аспержите. Това което не му понася обаче е простичкият боб.

Кромид лук

Лукът ще ви дари с много от плодовете си, ако го сложите близо до зеле, броколи, картофи, спанак, цвекло и марули. Не му понасят само градинският чай, бобът и грахът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com