Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на дървета, които са устойчиви на суша

16 април 2024, 05:40 часа

В тези дни на глобално затопляне много хора са загрижени за предстоящия недостиг на вода и необходимостта от запазване на водните ресурси. За градинарите проблемът е особено изразен, тъй като продължителната суша може да стресира, отслаби и дори да убие дърветата и храстите в задния двор.

Още: Дърветата, които НЕ трябва да засаждате в двора си

Отглеждането на устойчиви на суша дървета е един добър начин, по който градинарят може да направи градината по-устойчива на сухо време. Прочетете, за да научите за най-подходящите дървета, устойчиви на суша.

Дървета, които се справят със сушата

Всички дървета се нуждаят от малко вода, но ако засаждате нови дървета или заменяте тези в задния си двор, струва си да изберете дървета, които се справят със сушата. Можете да идентифицирате устойчиви на суша широколистни дървета и устойчиви на суша вечнозелени дървета, ако знаете какво да търсите. Няколко вида – като бреза, дрян и явор – определено не са подходящи видове за сухо време, но много други видове издържат на суша до известна степен.

Когато искате дървета, които се справят със сушата, помислете и за различните придружаващи фактори, за да намерите най-добрите устойчиви на суша дървета за вашия двор. Изберете местни дървета, които добре се адаптирани към почвата и климата на вашия регион, тъй като те ще бъдат по-устойчиви на суша от неместните дървета.

Изберете дребнолистни дървета като върба и дъб, вместо дървета с големи листа като памуково дърво или липа. Дърветата с малки листа използват водата по-ефективно. Изберете планински дървесни видове, а не видове, които растат в низините и дървета с изправени корони, а не тези с разперени корони.

Изберете колонизиращи видове като бор и бряст, вместо видове, които се преместват по-късно, като захарен клен и бук. „Първи реагиращи“ дървета са тези, които първи се появяват в изгорели полета и като цяло знаят как да оцелеят с малко вода.

Устойчиви на суша широколистни дървета

Ако искате тези красиви листа, които се посипват на земята през есента, ще намерите много устойчиви на суша широколистни дървета. Експертите препоръчват червен и хартиен клен, повечето видове дъб и бряст, хикори и гинко билоба. За по-малки видове опитайте смрадлика или хакбери.

Вечнозелени дървета, устойчиви на суша

Въпреки тънките игловидни листа, не всички вечнозелени растения са устойчиви на суша вечнозелени дървета. Все пак някои от най-устойчивите на суша дървета са вечнозелени. Повечето борове използват водата ефективно, включително:

Още: Грижа за новозасадени дървета и храсти: Добрите градинари споделят

  • Късолистен бор
  • Смолен бор
  • Вирджински бор
  • Бял бор
  • Лоблоли бор
  • Можете също така да изберете между различните видове джел или хвойни.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес