Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

11482
Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави
Снимка: iStock

Домашните картофи – вкусни, здравословни и богати на хранителни вещества – определено са една от най-популярните зеленчукови култури в домашната градина. Но за да е богата реколтата им е важно да се спазва правилната дълбочина на садене на грудките. 

На каква дълбочина да засадите картофи?

Картофите могат да бъдат засадени веднага щом температурата на почвата достигне 7 градуса по Целзий. Но в случая е важно да се обърне повече внимание на почвата, отколкото на датата. Почвата не трябва да е толкова влажна, че да се слепва и трудно да се обработва, но не трябва и да е прекалено суха.

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Картофите са адаптивни към почти всякакви условия и почти винаги дават приличен добив, дори ако почвените условия и сезонът на отглеждане не са идеални. Малките картофи се засаждат цели, големите грудки след покълването се разделят на парчета с две очи няколко дни преди засаждането. Под малки грудки се има предвид такива, които са по-малки от пилешко яйце.

Сортовете картофи с известна устойчивост на късна болест не са напълно имунизирани срещу заболяването, но ще останат здрави по-дълго. Ако имате сериозен проблем с късната болест всяка година, тогава не забравяйте да приложите хълмиране преди цъфтежа и след това отстранете листата на разстояние 5 см от земята.

Тези, които нямат култиватор в стопанството си, традиционно засаждат на редове в окоп. По правило дълбочината на изкопа трябва да е около 15 см, поставят се грудки или парчета картофи (с отрязаната страна надолу, очите нагоре) на всеки 30 см, редовете се поставят на разстояние около метър един от друг, така че по-късно е удобно да се осъществява необходимата грижа.

В този случай, след засаждане на дълбочина 15 см, първо напълнете изкопа с почва на дълбочина 10 сантиметра и оставете клубените да покълнат, след което добавете почва за хълмиране. Някои градинари покриват със слама. Първото окапаване се извършва, когато издънките достигнат 20 см височина - с помощта на гребло, мотика или лопата разпръснете почвата около издънките, като оставите само най-горните няколко сантиметра да стърчат от върха.

При хребетно засаждане, когато има голяма площ за обработка и има годишен проблем с плевели, се правят V-образни хребети с височина около 50-60 см се изрязват от земята с помощта на култиватор, но те не трябва да са твърде тесни или стръмни, в противен случай хребетите ще се срутят по време на обилни валежи. Картофите се засаждат в горната част на билото на дълбочина 15 см. По-късно през сезона растящите върхове ще покрият билото от плевелите и плевенето им отстрани е много по-лесно, отколкото при премахването им от открита земя.

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да съберете богата реколта от тиквички: Прости тайни на опитни градинари

Торовете, които правят картофите дребни и безвкусни

Най-добрият тор за малините през юни е този

Този разтвор ще ви избави от листните въшки за цяло лято

Забравете за чешмяната! Ето с каква вода трябва да поливате растенията си

Защо градинарите режат долните листа на зелето?

Поръсете това около лука и съседите ще ви завидят на реколтата

З храни от кухнята ви, които растенията обожават

Комар няма да припари в къщата: Ето как да си отгледате босилек у дома

Защо листата на краставиците пожълтяват в края?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com